Voor innerlijke rust en levenslust!

Als je plotseling en onverwachts vreugde voelt, aarzel dan niet. Geef eraan toe.

Mary Oliver ~ Don’t hesitate

Sterker nog, kies zelf de gedachte waar je blij van wordt! 👆
Maar eerst even dit:

Ik dacht dat de emotieleer nieuw was maar daar ging ik de mist mee in, want de waarheid is overal te vinden. Zelfs in clichés zoals…

• Tel je zegeningen
• Is je glas halfleeg, of halfvol?

    Ouwe koek, toch? Ja…

    … maar slaat zo’n waarheid in een nieuwe jas in als een bom en voel je ineens hoe je het kunt toepassen in je leven.

    Waarheid

    Dat is wat we doen in de emotieleer. Het lijkt een nieuwe jas maar emoties zijn natuurlijk doodgewoon, en al eeuwenoud.

    Daar waar het leven enorm ingewikkeld wordt gemaakt met oorlog, geweld en narigheid, spelen emoties soms flink op. Spanning, stress, woede, verdriet, walging… allemaal emoties die een flinke invloed hebben op ons dagelijkse leven.

    Uitgekakt

    Stel, je hebt er tabak van en je zou een sessie boeken. Je vertelt over hoe je je avonden vult; dat je naar het nieuws kijkt, moe en uitgekakt op de bank valt, geen energie meer hebt om de vaatwasser nog in te ruimen en het enige wat nog lukt is je elektrische deken aanzetten en onder je dekbed kruipen…

    En stel, ik zou dan zeggen: Als je dan de warmte voelt, het zachte donzige dekbed dat je lichaam omsluit, een heerlijk kussen onder je hoofd, je lijf zakt weg in het dikke matras… wat merk je dan aan je lichaam?

    grayscale photo of sleeping woman lying on bed
    Photo by Kinga Howard on Unsplash

    Waarschijnlijk zou je dan een pietsie ontspanning voelen… warmte… alles wordt een beetje zachter in je, en losser. En als je je aandacht daar nog wat langer bij houdt, komen misschien zelfs je tollende gedachten wat tot rust.

    Aandachtspuntje

    Er is dan niets veranderd in je buitenwereld: je zit nog steeds op dezelfde stoel met mij te praten. Je hebt alleen je aandacht verlegt, van spanning naar ontspanning.

    Dit kun je zelf ook: zo vaak mogelijk je aandacht van je gedachten naar je lichaam brengen. Je kan het ook zo zeggen; verleg je aandacht naar de realiteit, want het lichaam is altijd in de realiteit, in het hier en nu.

    Denkbeeldig versus bestaand

    Wat is dat precies, de realiteit?

    Wiki zegt het als volgt: Werkelijkheid of realiteit is het geheel van het feitelijk bestaande, in tegenstelling tot het denkbeeldige.

    Wat er ook tussen onze oren gebeurt, hoe reëel het ook lijkt, het zit in ons hoofd en is dus denkbeeldig. Check maar eens. Onze gedachten gaan altijd over iets uit het verleden, of iets in de toekomst.

    Dat geeft niet, máár …

    Ons zenuwstelsel reageert op die gedachten en bij zorgen en spanning slaat het direct om naar standje overleven: Gevaar! Stress! Spanning!

    yellow electric sign

    Emotiegroep Angst

    Emotiegroep Angst komt in actie bij zulke gedachten. We weten allemaal waar dat toe leidt; hoofdpijn, spanning in je nek, schouders, rug, pijn in je buik, verkrampte kaken, slecht slapen … de lijst is eindeloos.

    Dan kunnen we drie dingen doen. Nouja … er zijn wel 186 dingen, maar ik begin met drie:

    • we kunnen de kracht van ons koppie gebruiken om juist prettige, mooie en fijne beelden voor ogen te halen, zodat er een seintje naar het zenuwstelsel gaat: Het is veilig hier, ontspan maar..
      Soms moeten we onszelf een beetje helpen en dat seintje bewust geven. En daar gaan we dan niet moeilijk over doen en in waarom-vragen schieten, gewoon, leuke gedachten kiezen, punt 😉
    • We kunnen onze aandacht naar het lichaam brengen. Lukt dat niet, dat is vaak zo!, wrijf dan even hard over je armen of benen totdat het gaat tintelen. Tel hoeveel seconden het duurt voor die tinteling weg is.
    • Kijk naar wat er wél goed is op dit moment, bijvoorbeeld: je ligt in bed, je hebt het warm, je buik is gevuld, je hebt een wereld van geweldige muziek in je telefoon om je oren mee te strelen, … oftewel, Tel je zegeningen! Is je glaasje halfleeg of halfvol?

    Rust

    Het maakt niet uit welke je kiest, zolang je je aandacht maar wegtrekt bij je gedachten. Dat is het doel. Dan kan de boel daarboven weer tot rust komen. Net als in een glas water waarin het zand vanzelf naar de bodem zakt als je ophoudt met schudden. Nog zo’n cliché.

    Zie het als verschillende lagen van jezelf: Een is er voor praktisch gebruik: de laag van het brein. Dan de emotionele laag; die houdt ons in check of dat wat er in de laag van het brein gebeurt, allemaal wel klopt met de zielslaag.

    Dan hebben we nog de fysieke laag, het lichaam waarin je de emotionele laag kunt ervaren als sensaties. En om het geheel af te maken is er de mystieke laag: ons bewustzijn. Daar waar het werkelijke leven zich afspeelt. Waar onze briljante ideeën ontspruiten, waar onze innerlijke leiding huist, waar alles is geaccepteerd en waar alles en iedereen met elkaar in verbinding is.

    Dit gereedschap is ons aangeboren. Klaar voor gebruik. Zodat we niet alleen lekker slapen, maar ons ook uitgerust en ontspannen voelen, vol energie. Gebruik de verschillende lagen waarvoor ze bedoeld zijn en je krijgt rust tussen je oren en houdt energie over. Probeer maar eens ✨


    Lukt het niet goed met bovenstaande tips? Maak dan een afspraak en ik laat je de andere 186 manieren zien. Er zit altijd iets voor je bij.

    Leg ik meteen de werking van je emotionele laag uit, zodat je de kunt oefenen met de materie. Instant rust en ontspanning.


    Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
    Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

    EmotieGids

    Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.



    De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

    Leave A Comment

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.