Voor innerlijke rust en levenslust!
Help! Een blanco hoofd. En wat heeft dat met angst te maken?

Waarom ben ik soms zo vergeetachtig?

Ik vraag Jeanette om een voorbeeld: Nou, ik merk dat mijn hoofd soms zomaar leeg is...

EmotieCoaching is vrij nieuw, vandaar dit artikel met hoe zo’n consult kan verlopen. In deze vorm van coaching gebruiken we onze emoties als boodschappers van de ziel.

Leest u gezellig mee?

Kletspraatje

Jeanette, een frisse jonge vrouw, begin dertig, heeft een afspraak met de EmotieGids gemaakt om over haar werk te praten. Ze heeft het gevoel dat ze meer haar mannetje moet staan.

Ze weet dat ze veel te bieden heeft, dus professioneel gezien loopt het prima. Haar onzekere gevoel komt opzetten bij het sociale stuk: het kletsje bij de koffiemachine of de gezamenlijke lunch.

Help! Een blanco hoofd

Laatst kwam mijn projectleider langs mijn bureau. Hij vroeg iets heel normaals maar ik voelde dat ik rood werd en mijn hoofd werd blanco. Ik kon niets meer verzinnen om te zeggen. Toen ie weg was, ontdooide ik weer en kwamen er tien dingen bij me op… Dit heb ik regelmatig. Om gek van te worden, toch?!

Jeanette legt gedetailleerd uit wat zich in haar afspeelt. Ik vraag naar haar emoties. Ze vertelt dat ze ging blozen en angstig werd. Dit voelde ze al opkomen toen ze haar projectleider aan zag komen lopen. Op dat moment werd haar hoofd ‘blanco’.

Angst

Wat gebeurde er met Jeanette?

Door haar emotie werd er een reeks lichamelijke processen in gang gezet.

Onder invloed van angst schakelt het autonome zenuwstelsel over van het para-sympathische naar het sympathische deel: Van ontspanning, rust en herstel naar vechten/vluchten/bevriezen.

Dat is een voordeel als we worden aangevallen, zoals bij een fysiek gevecht. Het lichaam maakt zich klaar voor een aanval en beschermt automatisch de vitale delen als het hart en de ingewanden.

Maar deze impuls tot omschakelen kan zich ook voordoen bij bijvoorbeeld een aanval op onze identiteit of zelfs bij een spontane gedachte.

Het gevolg is dat een deel van de hersenen, de ratio, letterlijk uitschakelt. Je kunt dus niet meer nadenken in standje vechten/vluchten/bevriezen.

Voila, een blanco hoofd.

En er gebeurt meer. Ook ons empathische vermogen ligt precies in dat uitgeschakelde deel van de hersenen. Het herkennen van emoties bij onze medemens valt daarmee ook tijdelijk uit.

Herkenning

Dat je geen emoties herkent bij je tegenstander is in een fysiek gevecht hartstikke functioneel. Maar in normaal sociaal verkeer is het minder handig.

Als Jeanette dit had geweten, had ze kunnen anticiperen op de situatie. Ze had zichzelf in veiligheid kunnen brengen met een simpele oefening. Misschien had ze dan wél opgemerkt dat de projectleider vriendelijk naar haar lachte. Of misschien had ze dan gezien dat hij eigenlijk wat nerveus op zijn hakken stond te draaien en zoekende was naar woorden.

Opmerken

Redenen genoeg om onze angst in een vroeg stadium te leren detecteren.

Jeanette had deze oefening kunnen gebruiken om haar angst te beheersen: Ja, ik heb je gevoeld angst, dank voor je waarschuwing, maar ik ga er nu even niet in mee.

Als ze zich concentreert op de bureaustoel onder haar billen en haar voetzolen op de grond dan blijft haar hoofd functioneren. Dan kan ze logisch blijven nadenken en de emoties van haar gesprekspartner herkennen: Gut wat aardig, de projectleider komt een praatje maken… hij lijkt wel een beetje verlegen. Check. Veilig.

Aandacht verleggen

Je zou kunnen zeggen dat het zo simpel niet kan zijn. Maar Newton zei het al: De waarheid is altijd te vinden in eenvoud 😉

Dit werkt om twee redenen:

Door de situatie allereerst te beoordelen op veiligheid en onze aandacht te verleggen naar het lichaam, stappen we in de rol van waarnemer. Daardoor ontstaat er afstand tussen jou en de emotie en word je er niet meer door overgenomen.

Het tweede voordeel van je focus verleggen, is dat de verbinding met jezelf herstelt. En daarmee ben je automatisch in verbinding met de ander. Das een natuurwet.

Natuurwet: We zijn allen een.
In verbinding met jezelf,
is in verbinding met de ander

En als je met elkaar verbonden bent, dan zie je, voel je en weet je, in het voorbeeld van Jeanette, dat de ander slechts zijn best deed om jou op je gemak te stellen. Dan merk je op dat hij wat verlegen staat te draaien, en zoekende is naar een kletsje.

Omschakelen

Jezelf zo snel weer in ontspanning brengen, als je net een waarschuwing van angst kreeg, is natuurlijk niet zo makkelijk.

Oefening helpt.

Je zult dan steeds sneller opmerken wanneer je zenuwstelsel omschakelt vanuit ontspannen toestand, naar standje vechten/vluchten/bevriezen.

Voorkeursstandje

Als het zenuwstelsel omschakelt naar de aanvalsstand hebben de meeste mensen een ‘voorkeur’ voor een van de drie: Ze zoeken het gevecht op – de ruziezoekers, ze vluchten – de weglopers, of bevriezen, dat noemen sommigen: eruit vliegen. Kenmerkend is dan dat iemand er met zijn hoofd niet meer bij is.

Deze processen verlopen onwillekeurig en autonoom. Er is dus eigenlijk geen sprake van voorkeur, want we hebben er geen invloed op.

Toch kun je wel iets doen. Door je te verbinden met je lichaam en te observeren wat zich daar afspeelt, zul je de omschakeling van je zenuwstelsel steeds sneller herkennen.

Daar zit namelijk de kneep: In het opmerken van die omschakeling.

Lichaam

De volgende keer als je jezelf hoort snauwen, als je bent weggelopen uit een lastige conversatie, of als je merkt dat je eruit vliegt, dan is dat een signaal om jezelf in veiligheid te brengen en de verbinding met jezelf te herstellen.

Veiligheid creëer je door jezelf uit de spannende situatie te halen. Dan herstel je automatisch. Zo werkt ons systeem. Het zoekt altijd naar evenwicht.

Kom je niet makkelijk terug ‘in jezelf’? Wrijf dan even flink over je armen of benen. Voel de tinteling in je huid. Richt je aandacht op je lichaam. Merk op wat daar gebeurt.

Zo herstel je de verbinding met jezelf.

Dat is goed voor je. En, verrassing, dat is ook goed voor je omgeving want je hersenen werken weer en je kan de emoties van de ander weer herkennen.

Contact maken

Probeer dus zo vaak mogelijk contact te maken met je lichaam en op te merken wat zich daar afspeelt, ook als het niet spannend is, juist als het niet spannend is. Dan kun je daar op terugvallen als het wel spannend wordt.

Zo leren we en ontwikkelen we onszelf aan de hand van onze emoties. En … we blijven in verbinding met elkaar.

Dat is vandaag de dag broodnodig.

Ben jij ook de verbinding soms even kwijt, met jezelf of anderen?
Klik op de groene knop en maak een afspraak in de online agenda. Of stuur een mailtje naar henriette@emotiegids.nl.

Weet je welkom bij de EmotieGids


Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.



De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.