Josje van 2 jaar logeert hier. Stampvoetend van woede wijst ze naar de kast want ze wil rozijntjes… En wel nu! (Lees hier het artikel over de emoties van Josje.)
Wat roept dit aan emoties bij jou op?
Oef… uitdaging!
Ik ga er al bij voorbaat vanuit dat Josje boos op mij is want ik ben het, die haar het zoete genot weigert. Maar dat is niet zo. Sterker nog, als ik even wacht en haar de tijd geef om te stampvoeten, is ze bijna blij als ik contact maak en haar emotie benoem: Je bent boos hè...
Dan schiet Josje vol en de opgebouwde spanning vloeit af via tranen. Ze laat zich troosten, en lacht al snel weer door haar tranen heen.
Vroeger
Toen mijn eigen zoon nog klein was, ging dat heel anders.
Zijn stampvoeten en schreeuwen sloegen me op mijn zenuwen. Dus ik verhief ook m’n stem en riep uit pure onmacht iets als: Maar we gaan zo gaan eten! Als je nu rozijntjes eet, is je buik al vol!
Met een laatste restje zelfbeheersing, voegde ik er misschien nog iets over vitamientjes aan toe, maar tegen die tijd was ik vaak al verloren in m’n eigen opvoed-fuik: Als ik nu toegeef, denkt m’n zoontje dat ie met schreeuwen altijd prijs heeft… En: Sta ik hier nu werkelijk ruzie te maken met een peutertje over een doosje rozijntjes?!
Steeds meer lawaai
Resultaat: Zoon voelde zich niet gehoord en ging steeds harder schreeuwen, en ik voelde me schuldig en donderde in een negatieve gedachtespiraal over falend ouderschap.
In het heetst van de strijd kwam partner dan ook nog even om de hoek met: Ach laat dat kind toch… Of: Kan ’t wat zachter daar?!
Game on… kind overstuur, man en ik ruzie, en allemaal verdrietig.
Maar hoe dan wel?
Na twintig jaar levens-opvoed-ervaring én een opleiding EmotieCoaching, weet ik nu dat dat anders kan.
De sleutel?
Blijf-in-het-nu. Hoe? Door de focus naar jezelf te verleggen.
Je peuter staat te stampvoeten. Stel jezelf dan de vraag: Wat gebeurt er in mij?
3 mogelijke scenario’s
- Ben je een beetje (of heel) boos?
In dat geval had je beter wat eerder kunnen ingrijpen. Je hebt waarschijnlijk de eerdere signalen van je emotionele systeem genegeerd, of niet opgemerkt. Boosheid betekent dat je je leiding hebt laten wegglippen. Door boos te worden verzamel je deze energie weer waar het hoort; in jou.
Gebruik je teruggehaalde energie wijs. Zet ’t in om iets positiefs en betrek je kind bijvoorbeeld bij het koken. Of trek je even terug om eerst tot rust te komen. - Heb je een idee over wat een moeder is, en hoe ze zich hoort te gedragen?
Gedraag je je precies zoals je eigen moeder – of juist niet? Mag je misschien ook iets anders proberen van jezelf? Iets wat mogelijk beter bij je past?
Deze overtuigingen vallen onder de categorie Schuld/Schaamte. Deze emotiegroep gaat over de kantjes van onszelf waar we moeite mee hebben. Door ze te onderzoeken, heb je de kans om een stuk van jezelf te bevrijden.
Bij het opvoeden doen we veel dingen omdat het nou eenmaal zo hoort. Daar denken we vaak niet eens over na, dat gaat op de automatische piloot. Door je emoties te onderzoeken, krijg je je overtuigingen over opvoeden boven tafel. Dan kun je ze tegen het licht houden, en beoordelen of ze nog wel bij je passen. Wat ooit waar was, hoeft nu niet meer te gelden. We mogen elke dag nieuwe overtuigingen kiezen. En weer verwerpen 😉 - Deed je je best om je kind zo ver te krijgen dat het ophield met vragen om rozijntjes, terwijl jij op dat moment helemaal geen zin had in die confrontatie?
Geen zin hoort bij de emotiegroep Afkeer. Deze groep gaat over het voelen van je grenzen, én ze bewaken. Geef je toe aan gevoelens van geen zin, dan lijk je soms in wat schurende situaties terecht te komen. Het vergt dus enige moed, maar als je trouw blijft aan jezelf (met respect voor de ander), dan merk je gaandeweg dat dit niet alleen veel oplevert voor jezelf, maar dat het uiteindelijk ook goed uitpakt voor de ander.
In het voorbeeld van je peuter kan het zo zijn, dat als jij luistert naar je emotie van geen zin, dat hij goed leert opkomen voor zijn verlangens. En dat kan handig zijn als er bijvoorbeeld een carrière als advocaat voor je kind in het verschiet ligt. We weten soms niet waar iets toe leidt.
Drie scenario’s met een heel verschillende insteek.
Zoals je ziet, komen er in deze scenario’s verschillende emoties en categorieën aan bod. De verschillende emotiegroepen geven ons feedback of wat we denken wel past bij wie we in essentie zijn. Iedere emotie heeft zijn eigen boodschap.
Staat jouw scenario er niet bij?
De EmotieCoach-methode valt niet in een artikel uit te leggen maar de korte versie is, dat je de boodschap van je emoties gaat voelen.
Wees je bewust van de sensaties van je emoties. Door ze op te merken hou je leiding over jezelf, in plaats van dat je erdoor wordt meegesleept. Zo blijf je in verbinding met jezelf.
Dat geeft rust en levenslusten dat straal je weer uit naar je omgeving: Blije ouders, blije kids!
Last but not least… houdt moed. Als Josje straks een volwassen vrouw is, stampvoet ze een stuk minder 😉
Wat doe jij als je peuter staat te stampvoeten?
Wil je een keer samen naar je emoties kijken?
Maak dan een afspraak met de groene knop. Of stuur me een mailtje met de blauwe.
Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.