Er was een lezing van Bentinho Massaro over emoties. Dus ik kocht een ticket en maakte notities. Een greep uit mijn opschrijfboekje.
Emotions act like a spank in the face
Emoties zijn als een klap in je gezicht
Daar ben ik het mee eens.
Ik zou wel andere woorden gebruiken. Ik ben namelijk blij met wat mijn emoties doen, dus ik parafraseer ‘m even: Emoties zijn als een wekker… ze schudden je wakker.
Hoe sneller je wakker wordt, hoe minder hard ze hoeven te krampen om hun boodschap aan je duidelijk te maken.
Bentinho pleit er echter voor om ons emotionele systeem te omzeilen.
Hij schrijft drie woorden op een flip over:
Drie woorden: Always Already Free.
De hoofdletters zijn waarschijnlijk bedoeld om wat meer gewicht in de spirituele schaal te leggen. Die woorden zouden onze natuurlijke staat van zijn beschrijven.
Als we ons realiseren dat wij Altijd Al Vrij zijn, dan zijn we instant gelukkig, of verlicht. Zegt hij dan.
Natuurlijke staat van zijn
Hij had ook een aantal tips voor hoe je daar komt.
Nouja, komt… We zijn al vrij, want Always Already Free.
Kijk, daar begint het gesodemieter met woorden al. Laten we dat maar even terzijde schuiven, ter voorkoming van muggenzifterij.
En door.
Omzeilen van emoties
Hoe komen we tot vrijheid door onze emoties te omzeilen?
Bentinho geeft daar een paar tips voor. Sommige volkomen onhaalbaar wat mij betreft, zoals deze: Oefen met niet-denken.
Stoppen-met-denken zou een heldere ruimte creëren waarin je de leegheid van IK ervaart. Waarbij IK verwijst naar je hogere zelf, vandaar de hoofdletters.
In het Engels klinkt dat zo:
Non-thinking is clear space in which you experience the emptiness of I. Ik geef ‘m even mee voor de pro’s onder ons, maar niet-denken is meestal geen haalbare kaart voor wie geen tijd heeft om dagelijks te mediteren en een huishouden draaiende moet zien te houden.
Maar er zaten ook wel leuke dingen bij, zoals deze:
Free yourself of your core positioning
Bevrijd jezelf van de manier waarop je je presenteert
De uitleg was als volgt:
In contact met mensen of situaties zijn we gewend om ons op een bepaalde manier te presenteren. En als we die rol zat zijn, dan verbreken we vaak het contact met de persoon waaraan die ‘presentatie’ gekoppeld is. Of we vermijden voortaan die situatie, gekoppeld aan een bepaalde rol van onszelf.
Voorbeeldje: Toen je je partner ontmoette als jonge vrouw, deed je je misschien wat verlegen voor. Misschien omdat dat de tijdgeest was, of omdat je dacht dat dat aantrekkelijk was, of misschien om de jongeman zich sterk te laten voelen. Maar na enige tijd werd je het zat om steeds in de rol van het verlegen meisje te zitten.
Een voorbeeldje voor de jongens onder ons: Je doet je sterker voor dan je je in werkelijkheid voelt in een relatie, en nu kom je in de knel te zitten omdat jij steeds de beslissingen lijkt te moeten nemen.
Kies een nieuwe positie
Wat doen we dan?
Vaak verbreken we het contact of de relatie, omdat het gaat wringen. Terwijl ‘verlegen’ of ‘sterk’ alleen de manier was, waarop je je ooit presenteerde, de rol die je destijds aannam.
Je bent de relatie niet perse zat, je bent je positie van verlegen meisje of sterke man ontgroeid en die voelt nu beperkend.
Wees je dus bewust van hoe je je presenteert in een nieuwe situatie, want dat is wat er aan je blijft plakken. Verlegen, extravert, zakelijk, kwetsbaar: het zijn slechts rollen die je kiest. In elke situatie mag je opnieuw kiezen hoe jij je wilt presenteren.
Tip van uw EmotieGids: Maak daar gebruik van en probeer eens een nieuwe rol.
Gewoon voor de fun, misschien zit ie wel als gegoten! 😉
Ik denk niet dat je daarmee je emotionele systeem omzeilt zoals Bentinho zegt, want een nieuwe rol levert ook weer een nieuw scala aan emoties op. Maar er lekker een beetje mee spelen kan zeker meer kleur aan je leven geven.
Locatie, locatie, locatie
Tip drie:
Locatie is de oorzaak van ongeluk
Location is the root cause of unhappiness
We think we are, where we are located. Which is not true, since we are not the body.
Location is the root cause of unhappiness.
Wij denken dat we zijn waar ons lichaam is. Maar, zoals elke goeroe ons inprent, wij zijn niet ons lichaam.
Als we onszelf beperken met deze gedachte, wordt dat een bron van ongeluk. Of, om het positief te houden, laat ons bewust zijn van onze grootsheid en onze vrijheid. Tijd en ruimte bestaan tenslotte niet.
Wij zijn als de lucht
Op naar het volgende misverstand:
We denken dat we onze zintuigen zijn
We think we are the senses
We denken dat we onze zintuigen zijn. Terwijl geen arts of onderzoeker ooit heeft kunnen aantonen waar -en of- de echte IK in het lichaam zit.
Wij zijn ook onze zintuigen niet. Want als je iets kunt observeren, dan ligt het buiten jou en kan jij het dus niet zijn.
IK, het hogere zelf, gebruikt de zintuigen slechts om informatie over de wereld om ons heen te verzamelen.
We zijn als de lucht
Bentinho gebruikte de volgende analogie: Wij zijn als de lucht. Emoties zijn als wolken, of als de storm, afhankelijk van hoe je je voelt. De wolken en de storm veranderen niets wezenlijks aan de lucht.
Als er een negatieve gedachte voorbijkomt drijven en je houdt vast aan die gedachte, die wolk, dan heeft dat als consequentie dat de zon, ons stralende Zelf, wegblijft. Dat is niet een ander zijn schuld. Dat is een gevolg van je denken.
Hij bedoelt daarmee te zeggen dat als je vasthoudt aan een negatieve gedachte, dat de uitkomst ook negatief is.
Hoe eerder je je realiseert dat jij verantwoordelijk bent voor die uitkomst, hoe eerder je terugveert in je natuurlijke staat van zijn: extreem gelukkig, extatisch.
Dat laatste, extreem of extatisch geluk daar is uw EmotieGids het niet mee eens.
Ik denk dat onze natuurlijke staat van zijn niet extreem geluk of extase is, want dat slingert je ook uit je centrum, maar een kalme ontspannen leegte, die prettig voelt. Maar hé, ik ben nog niet in de achtste dimensie waarin Bentinho zich zegt te bevinden, dus tja… 😉
Pareltje
Toen kwam er nog een heel verhaal, wat niet te herhalen valt.
Maar er vielen ook nog wat losse pareltjes:
Doe net alsof, tot het echt zo is
Fake it till you make it
Stel je voor dat de IK-staat, je natuurlijke staat van zijn, wél extase is, dan is het volgens Bentinho van ‘doen alsof’, nog maar een heel klein stapje naar de daadwerkelijke ervaring: Extase!
Wat vindt de EmotieCoach?
Mocht je dit allemaal onzin vinden, gun jezelf dan het voordeel van de twijfel. Kies je gedachten zorgvuldig en vis de leukste eruit.
Bijvoorbeeld zoiets: Mijn IK is extatisch gelukkig!
Heb je in elk geval een gezellig hoofd van binnen. En wie weet bereik je daarmee extase. Te leuk om niet te proberen, toch?
Als laatste kwam Massaro, verrassend genoeg toch weer terug op…
Listen to your emotional guidance system – your emotions tell you when you are out of alignment
Luister naar je emotionele gids, je emoties waarschuwen je als je jezelf kwijtraakt
Bentinho Massaro
Luister naar je emoties. Ze waarschuwen je als je van je pad afraakt, als je verwijdert raakt van wie je werkelijk bent.
Hoe beter je naar je emoties luistert, hoe dichter je bij jezelf blijft.
Noem het alignment.
Bonus: Als je jezelf toch even kwijtraakt dan merk je de kramp eerder op, dus kun je sneller weer bijsturen.
Niks omzeilen van je emotionele systeem dus.
Sterker nog, Bentinho als EmotieCoach… wie had dat gedacht?!
Je bent van harte welkom om je emoties te komen onderzoeken. Ik geef je zo snel mogelijk het gereedschap in handen, zodat je leiding kan nemen over je leven.
Weet je welkom
Harry
Ik bespeur wat reserve bij je? (“don’t follow leaders, watch your parking meters” bob dylan)
Henriette
Dat zou betekenen dat ik het kind met het badwater weggooide. Reserve is het niet, ik pik mee wat ik leerzaam vind maar ik kijk graag vanaf de zijlijn 🙂
Kitty Kilian
Grinnik. Heb je ook nog een hele erge vraag gesteld?
Henriette
Haha! Nee! Je kon wel naast Bentinho zitten op die oranje bank… als je geen vraag had!
Heb ik overwogen, tot ik me 1 seconde later bedacht: Waaróm in hemelsnaam?
Evengoed heb ik me kostelijk vermaakt.