Gebruik je dooddoeners als weg naar jezelf!
Ik dacht dat de emotieleer nieuw was… maar daar ging ik de mist in. De waarheid is overal te vinden, zelfs in clichés zoals…
- Tel je zegeningen
- Is jouw glas halfleeg of halfvol?
Ouwe koek, ja zeker!
Maar zo eentje die inslaat als een bom als we er een nieuw jasje omheen slaan. Dat ineens dat kwartje valt en het voelt.
Waarheid
Dat is wat we doen in de emotieleer. Het lijkt een nieuwe jas maar emoties zijn natuurlijk doodgewoon, en al eeuwenoud!
Daar waar het leven ingewikkeld wordt met oorlog, geweld en narigheid, spelen emoties flink op. Spanning, stress, woede, verdriet, walging… allemaal emoties die een flinke invloed hebben op ons dagelijkse leven.
Stel, je hebt er tabak van en je zou een afspraak maken bij de EmotieGids. Je vertelt over dat je ’s avonds zo uitgeput bent, dat je alleen nog de elektrische deken aanzet en doodmoe in bed valt.. Je bent zelfs zó moe dat je het voelt, terwijl je het vertelt.
En stel, ik zou dan zeggen: Stel je even voor.. de warmte van je bed, het donzige dekbed dat je lichaam omsluit, een heerlijk kussen onder je hoofd, je lijf zakt weg in het dikke matras… wat merk je dan nu aan je lichaam?
Ontspanning
Waarschijnlijk voel je dan een pietsie ontspanning… Alles in je wordt een beetje zachter, losser. En als je daar je aandacht nog wat langer bij zou houden, komen je tollende gedachten misschien zelfs tot rust.
Er is op dat moment niets in je buitenwereld veranderd want je zit nog steeds op dezelfde stoel voor je beeldscherm, in gesprek met mij. Je hebt alleen je aandacht verlegd, van spanning naar ontspanning.
Dit kun je zelf ook als het druk is in je hoofd: je aandacht verleggen van je gedachten naar je lichaam. Je zou kunnen zeggen; je aandacht verleggen naar de realiteit want het lichaam is altijd in het hier en nu.
Denkbeeldig versus bestaand
Wat is dat eigenlijk, de realiteit?
Wiki zegt het als volgt: Werkelijkheid of realiteit is het geheel van het feitelijk bestaande, in tegenstelling tot het denkbeeldige.
Wat er ook tussen onze oren gebeurt, hoe reëel het ook lijkt: het zit in ons hoofd en is dus denkbeeldig. Gedachten gaan altijd over het verleden of de toekomst.
Dat geeft niet, máár… 👉
Ons zenuwstelsel reageert op die gedachten. Bij zorgelijke gedachten en stress slaat het direct om naar de overlevingsstand: Gevaar! Stress! Spanning! Meteen gaan er allerlei biologische processen aan om het lijf klaar te maken voor actie.
Emotiegroep Angst
Op de emotionele laag wordt de emotiegroep Angst actief. Dat geeft hoofdpijn, spanning in je nek en schouders, rugpijn, buikpijn, verkrampte kaken, slecht slapen, … De lijst nare bijwerkingen van stress is eindeloos.
Dat willen we niet!
Maar… vrees niet, er is iets aan te doen. Er is zelfs véél aan te doen! Ik begin met deze drie:
- Gebruik de kracht van je koppie: haal prettige, mooie en fijne beelden voor ogen zodat er een seintje naar het zenuwstelsel gaat: Het is veilig hier, ontspan maar..
Soms moeten we onszelf een beetje helpen en dat signaal bewust afgeven. En daar hoeven we dan niet moeilijk over te doen en in waarom-vragen schieten. Je kunt simpelweg leuke gedachten kiezen, dat werkt, punt 😉 - Breng je aandacht naar het lichaam. Lukt vaak niet meteen als de stress opgelopen is: wrijf dan even hard over je armen of benen totdat het gaat tintelen. Tel hoeveel seconden het duurt voor die tinteling weg is. Schakel dan over op punt 1 en kies iets leuks om aan te denken.
- Kijk naar wat er wél goed is op dit moment. Dat vraagt actief zoeken! Bijvoorbeeld: je ligt in bed te malen. Zoek dan naar wat er wél klopt: Je hebt het lekker warm, je buik is gevuld, je hebt een wereld van geweldige muziek in je telefoon om je oren mee te strelen, je ligt lekker, misschien heb je iets moois aan de muur hangen om naar te kijken, … Je zorgen doornemen voor het slapengaan, gaat je niet helpen. Je kunt ze ook niet oplossen op dat moment … Dus ga op zo’n moment actief op zoek naar je zegeningen en parkeer je zorgen even. Tel je zegeningen. Morgen weer een dag.
Rust
Het maakt niet uit welke van de drie je kiest of desnoods allemaal, zolang je je aandacht maar wegtrekt van je gedachten. Het doel is om je hoofd tot rust laten komen. Net als in een glas water waarin het zand vanzelf naar de bodem zakt als je ophoudt met schudden. Nog zo’n cliché 😀
We hebben verschillende lagen in onszelf: de laag van het brein is er voor praktisch gebruik. Als tweede de emotionele laag; die houdt ons in check of wat er in de laag van het brein gebeurt, allemaal wel klopt met de zielslaag. Dan hebben we de fysieke laag: het lichaam waarin je de emotionele laag als sensaties ervaart.
Om het geheel af te maken is er nog de mystieke laag: ons bewustzijn, daar waar het werkelijke leven zich afspeelt. Dat is de laag waarin onze briljante ideeën ontspruiten, waar persoonlijke leiding huist, waar alles is geaccepteerd en waar alles en iedereen met elkaar in verbinding is… dat is de laag van de liefde die wij van nature zijn.
Dit gereedschap is ons aangeboren. Gebruik de verschillende lagen zoals ze bedoeld zijn en je krijgt rust tussen je oren, je voelt je ontspannen én je houdt energie over!
Een paar van die clichématige dooddoeners nog ’s uit het vet halen en oppoetsen, is misschien niet eens zo’n slecht idee. Probeer maar eens 🤩
Lukt het niet goed met ondanks deze tips? Maak dan een afspraak en ik laat je 186 andere manieren zien om daar te komen. Er zit altijd iets voor je bij.
Ook vertel ik hoe je de emotionele laag gebruikt en je oefent er meteen mee 👉 instant rust en ontspanning.
Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.