Gebruik jij je emoties als je interne bullshitmeter?
Dat je ziet wat er uit iemands mond komt, zo’n stripwolkje, maar voelt dat die woorden niet stroken met wat iemand écht bedoelt?
Met je bullshitmeter voel je de intentie áchter iemands woorden. Handig dus om te gebruiken.
Nou klinkt het makkelijker dan het is, om niet op iemands woorden reageren maar op de achterliggende boodschap, maar het scheelt je een hoop gedoe met anderen. En meer, dus laten we er ’s naar kijken.
Kinderen en hun bullshitmeter
Kinderen kunnen gebruiken ‘m goed. Ze brengen ons regelmatig in verlegenheid met hun opmerkingen.
Bijvoorbeeld dit: Zo’n dag waarop alles tegenzit. Aan de ene arm hangt een jengelend kind dat naar de speelgoedwinkel wil, en aan de andere een zware boodschappentas.
Je snauwt; Ophouden nou, mama zei NEE!
En precies op dat moment komt die schoolpleinmoeder de hoek omzeilen, op killerheels die jij niet eens aandurft naar een zitfeestje. Ze hoort je je stem verheffen terwijl je net het kleine armpje iets te stevig beet pakt.
Bullshitmeter in actie
Terwijl je kind er twee grote snotpegels uit niest, staat Miss Perfect te zwaaien met een pakje zakdoekjes. Je kwakt de boodschappentas neer, roept: Nee nee wacht, ik héb! En terwijl je een vies servetje uit je zak grist, zie je uit je ooghoek de sinaasappels wegrollen.
De schoolpleinmoeder vraagt: Gaat ’t? en vist yoga-soepel je sinaasappels uit de goot. Je antwoord is te vrolijk en te hard: Ja, nee, top, helemaal prima hoor!
Dat is een brug te ver voor de kleine: snikkend barst je kind uit: Het-is-helemaaaaaal-niet-goed-mama!
Onderdrukken
Nou had je arme drommeltje het al zwaar met het spiegelen van jouw rotgevoel, maar als je er ook nog over liegt, terwijl hij níet mag jokken, slaat zijn bullshitmeter op tilt. Want kleine kinderen kunnen ‘m namelijk nog niet onderdrukken.
Naarmate ze ouder worden ontdekken ze wel dat de meeste mensen dat soort eerlijkheid niet waarderen. Maar daarmee verdwijnt ie niet en werkt ie gewoon door, ook al gebruiken we ‘m niet.
Bullshitmeter voor volwassenen
Nog een voorbeeld: Je hebt ruzie met je partner en voor je het in de gaten hebt, ontglipt het je: … en je doet verdomme ook al niks in huis! terwijl je tegelijkertijd denkt: Oeps, hij heeft gisteren de garage nog uitgemest… speciaal voor mij.
De bullshitmeter werkt prima, maar toch slikken we de woorden niet in en maken we geen excuses, vanwege … gezichtsverlies? drift? impulsiviteit?
Bloedeerlijk
Het leven is soms één groot onzinnig strijdtoneel.
Hoe komt het nou dat we elkaar ’t leven zuur maken en oneerlijk zijn over wat we werkelijk voelen? En waarom reageren we niet op dat wat er daadwerkelijk speelt, terwijl we ’t vaak dondersgoed aanvoelen?
Wat, als we nou ’s bloed-eerlijk zouden zijn over wat we voelen?
Kijken of ervaren
Ik zie het zo, we leven vanuit verschillende ‘lagen’. Je hebt de fysieke laag waarin emoties voelbaar zijn, en de mentale laag, het koppie. Voor nu hou ik het even op deze twee.
Vanuit de mentale laag kijken we naar het leven, via de emotionele laag ervaren we het leven. Dat is een belangrijk verschil.
De laag van het hoofd en van het hart
Onze aandacht is vrijwel altijd bij de mentale laag, in de veronderstelling dat dat de realiteit is.
We geloven elke gedachte die voorbij wappert, terwijl het slechts passerende energiestroompjes zijn die zich zelden in het hier en nu afspelen. Dat maakt gedachten per definitie irreëel.
Ze drijven ook net zo makkelijk weer voorbij, als we ze tenminste niet vastgrijpen en aannemen als de waarheid. Want dat is waar het misgaat; We geloven dat onze gedachten realiteit zijn. Over bullshit gesproken 😉
Kijk maar ’s om je heen; de scenario’s die zich tussen je oren afspelen, hebben negen van de tien keer niets te maken met wat je op dat moment daadwerkelijk aan het doen bent.
Koffie op bed
Even terug naar het voorbeeld: Je wilt je partner verrassen met een bakkie op bed. Op de trap struikel je over een schoen, die van hem natuurlijk: Weer die rot-schoenen op de trap!
Met een druipend dienblad loop je terug naar de keuken, met een spoor van koffie achter je aan. Chagrijnig pak je een emmer en maakt een sopje.
En wat gebeurt er ondertussen in je hoofd?
De gedachtetrein komt op stoom: En wie is hier weer de sjaak..?! Hij ligt daar maar, tussen de klamme lappen! Ik moet ook altijd alles alleen doen! Hij luistert nooit!
Binnen luttele seconden staat je koffer gepakt en wel bij de voordeur… In gedachten dan, want in werkelijkheid zit je op de trap met een dweil in je handen.
Van koffie tot koffer
Het gevolg van die gedachtetrein is dat je je niet alleen steeds slechter gaat voelen, maar ook dat je emoties steeds harder gaan krampen.
Emoties geven namelijk feedback op je gedachten. Je wordt steeds kwader, terwijl de ene gedachte de andere alweer oproept. Je emoties lopen keurig mee op, tot aan het punt dat je overweegt je koffer in te pakken.
Herken je dit misschien?
Van prins tot erger
Laten we ’s kijken wat er nou daadwerkelijk gebeurt.
Je dweilt de rotzooi op en maakt je kwaad, terwijl je partner als een roosje ligt te slapen. Hij heeft er geen benul van dat hij in luttele seconden van prins op het witte paard tot een soort Johan Derksen is vervallen, (1 Voel je vrij om hier je eigen variant in te vullen 😉) en dat de scheidingspapieren al bijna klaar liggen.
Terwijl de schat gisteren nog de hele garage voor je heeft uitgemest, zodat jij je ingemaakte potten soep en zuurkool kwijt kunt.
Realiteitscheck
Ik schets maar een mogelijk scenariootje.
Het punt is: Wat zich in ons hoofd afspeelt, heeft vaak bar weinig te maken met de realiteit: We geloven onze gedachten, omdat we er waarheid in leggen. Dat zegt dus niets over of ze daadwerkelijk waar zijn.
Gedachten zijn niet waar, wij maken ze waar
Het mooie is, als we zelf kunnen kiezen welke gedachte we aannemen als waarheid, dan kunnen we dus ook een andere kiezen, bijvoorbeeld: Die garage uitmesten was eigenlijk heel lief, en ik had er niet eens om gevraagd. Check het verschil eens hoe je je voelt bij deze gedachte, of die andere.
Bullshitmeter gebruiken
Als we even aannemen dat gedachten in essentie neutraal zijn en niet perse iets te maken hebben met de realiteit, hoe zit het dan met die bullshitmeter?
Nou, let op: Als je je aandacht verlegt van die gedachtetrein naar de laag van je emoties, dan verspringt je perspectief.
Dan wordt je niet meer overgenomen door de emotionele feedback die je krijgt op die gedachte, maar dan kijk je vanuit een paraplu-visie naar de emotie.
Daarna kun je bepalen of die gedachte nog wel klopt bij wie je nu bent.
En wat heb ik daaraan, EmotieGids?
Het wisselen van je focus heeft meerdere voordelen.
- Je wordt niet meer overgenomen door de emotie. Dan voel je achter de boosheid om die schoenen op de trap, verdriet omdat er niet naar je geluisterd wordt. Dat raakt mogelijk iets van toen je klein was en er niet naar je werd geluisterd. Met dit uitgangspunt krijgt het gesprek met je partner over rondslingerende schoenen een heel andere wending.
- Je stapt uit die trein van associaties: Altijd die schoenen op de trap ––> En vorige week heeft ie ook al niet gestofzuigd ––> Hij doet nooit wat ik ‘m vraag ––> … Enz … enz.
Herken je de vicieuze cirkel? Je wilt daar niet in want je kent het eindstation al, met alle emoties van dien. En je wilt je koffer helemaal niet pakken, je wilt gehoord worden. - De emotie kan afvloeien. Oude denkpatronen krijgen de kans om op te lossen en er worden nieuwe neurale paden aangelegd.
Je krijgt zowel fysiek als mentaal meer rust en je houdt bakken met energie over!
Oefenen
Het verleggen van perspectief heeft dus alleen maar voordelen, maar het vraagt wel wat oefening. Daarom, oefen, oefen, oefen. Zo veel en zo vaak mogelijk, vooral als de emoties nog niet zo hoog zijn opgelopen.
De winst is groot en de lijst met voordelen is belachelijk lang. Ja, echt.
Verlichting
Want die punten hierboven zijn leuk meegenomen, maar in feite ben je bezig met een bewustzijnstraining. Je zou het zelfs het pad naar verlichting kunnen noemen 😉
Met deze omschakeling bevrijdt je jezelf van oude overtuigingen. Je verspilt geen tijd meer met bullshit. Dat geeft een immens gevoel van vrijheid, en meer!
- Rust tussen je oren
- Je gevoelsleven verdiept zich
- Je krijgt respect voor jezelf en anderen, voor alles wat leeft
- Je grenzen worden duidelijk
- Doordat je zelfrespect groeit, kun je die grenzen ook respectvol neerzetten
- De verbinding met jezelf en anderen wordt sterker
- Je krijgt meer rust in je emoties
- Je weet waar je heen wilt met je leven.
Om maar een paar puntjes te noemen.
Meer voordelen
En nog ’s wat 😉
Emoties worden boodschappers van wat er zich van binnen afspeelt. Ze wijzen je naar heling en balans en fungeren als je interne gids.
• Je komt in flow.
• Je creativiteit gaat stromen.
• Je bent liever voor je kinderen, partner, hond, kat, en jezelf.
• Je gaat je beter concentreren.
• Je zorgt beter voor jezelf omdat je voelt wat je lichaam nodig heeft: beweging, voedsel, rust, etc.
• Je hebt meer energie.
• Je voelt wat wel en niet (meer) bij je past.
• Je voelt je gezonder en sterker.
Als je je interne bullshitmeter gaat gebruiken brengt dat je interne en externe leven in overeenstemming: Als er weer ’s zo’n gedachte voorbijkomt als Waar is mijn koffer!, dan weet je dat er wat achterstallig onderhoud ligt.
Dan kun je even de tijd nemen en voelen wat er nou wérkelijk aan de hand is: Is het misschien tijd om weer ’s wat aandacht aan elkaar te besteden? Even bijpraten?
Zet je bullshitmeter aan
Een dringend advies dus van uw EmotieGids: Laten we onze bullshitmeter wat vaker gebruiken! 😉
Schakel zo vaak als je kunt van je hoofd naar je hart.
Zak in je lijf en ontspan.
Zelfs één of twee minuten is effectief, zelfs als je niks voelt. Probeer maar ‘s.
Weet dat we dit niet alleen voor onszelf doen, hier worden we een leuker mens van, een zachtere partner, lievere moeder, collegialer, you name it.. Op naar een wereld voorbij de bullshit.
Als we dit allemaal in onze eigen kring doen en verspreiden, dan is wereldvrede écht haalbaar. Een zachte revolutie van binnenuit.
Een wereld gebaseerd op wat écht belangrijk is, passend bij onze eigen natuur, en in evenwicht met alles wat leeft.
Hoe lekker zou dat zijn… Voel je ‘m?
Wil je een keer samen oefenen?
Maak je afspraak in de online agenda. Of stuur me een mailtje, we vinden wel een plekje.
Weet je welkom!
Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.