Emoties leren reguleren?
Nee! Juíst niet! zeg ik als EmotieGids.
Tijdlijn
Even een tijdlijntje:
Mijn emotionele opvoeding in de jaren 80 bestond voornamelijk uit het weglachen of ontwijken van emoties. Lukten beide tactieken niet, dan ging je uit je dak of kroop je in je schulp tot het zand weer was neergedwarreld. Dat was zo’n beetje het emotionele palet van ons gezin.
Bij vriendinnetjes kwam ik nog wel eens andere patronen tegen: Huilen, negeren, de koud-van-hart-methode, en doodzwijgen. Die laatste vond ik echt eng.
Mijn oma en haar tijdgenoten deden vooral aan negeren en slikken. Dit model werd gekenmerkt door het beheersen van emoties. Dat is waar de generatie van mijn moeder mee is opgevoed.
Lastige emoties
Maar, voor ik verdwaal in mijn versie van Emoties Door De Eeuwen Heen: Mijn idee is dat we emoties niet op waarde schatten. Sterker nog, ik zou in retrospectie ons emotionele systeem de Nobelprijs willen geven.
Hoe dat zo?
Nou, kijk. Door die opvoeding van weglachen en ontwijken kreeg ik de boodschap mee dat emoties lastig zijn. En ontwijken bleek niet eens haalbaar op lange termijn. Ik voelde me een vuilnisbak vol met emoties en elk incident deed er nog een duit bovenop, tot het moment dat de maat vol was.
Het was duidelijk; ik moest wat, dus ik ging op zoek.
Transformatie
Ik kwam terecht bij een dikke dame die haar keukenschort als een maatpak droeg.
Tussen het doppen van de kouseband door, stelde ze me indringende vragen. Met mijn patroon van onderdrukken barstte de interne bom toen ik al lang en breed thuis was.
Hier waren de dikke dame en ik beiden niet op verdacht. Er gebeurde iets ingewikkelds in mijn hoofd, waar ze me van verloste door een exceptioneel nachtelijk huisbezoek.
Al met al een transformerende ervaring, zowel de tsunami aan emoties, als haar interventie in het nachtelijke consult.
Psycholoog
Nu was het deksel van mijn interne vuilnisbak af.
Ik begreep dat ik met mijn patroon van wegduwen en ontwijken alleen maar méér emoties vergaarde. Dat was niet de bedoeling.
Maar wat dan wel? De huisarts raadde een psycholoog aan.
Na maanden op de wachtlijst, mocht ik eindelijk komen. Een kaal kantoor met een kale man. Hij gromde wat toen ik binnenkwam maar keek me niet aan. Ik voelde me lekker brutaal dat ik ging zitten terwijl daar geen uitnodiging voor kwam.
Het duurde dik vijf minuten tot hij klaar was met het gerommel in zijn papieren. Toen was mijn fiere brutaliteit wel weg.
Nietszeggend keek hij op en zei met monotone stem: Zeg het eens. Waarop ik de rest van het uur moest volpraten.
Hij reageerde nauwelijks, stelde me geen vragen en beantwoordde de mijne ook niet.
Verhalen
Het uur volpraten lukte prima. Ook de negen sessies daarna was dat geen punt, maar het bracht me geen helderheid of inzichten.
Elke afspraak probeerde ik een uur lang uit te leggen wat mijn punt was, terwijl ik niet eens een punt hád. Na afloop droop ik steeds kapot af naar huis.
Na tien keer zei de man dat we klaar waren.
Wat precies maakte dat we klaar waren, was me niet duidelijk: ik voelde me bij afspraak nummer tien precies hetzelfde als bij de eerste.
Een duidelijk signaal dat het niet goed met mij ging, was dat ik die tien sessies met de kale man braaf heb afgemaakt.
Maar dat weet ik nu pas.
Emotie-regulering
De trend in psychische hulpverlening destijds was dat het spuien van je verhaal verlichting zou bieden.
Voortschrijdend inzicht in deze tak van sport leverde emotie-regulering op, oftewel het in goede banen leren leiden van je emoties.
Gereguleerde of in goede-banen-geleide emoties ten spijt: ik zat vast in mijn verhalen en vermeed het mijn emoties te voelen.
Kennis over emoties
Mijn zoektocht naar de functie van emoties nam een vlucht eind jaren negentig, toen het internet opkwam.
Nu ging er een wereld van kennis over emoties voor me open.
Ik smulde van de psychische aandoeningen, ploeterde me door medische journals heen, genoot van de rare feitjes, en voelde me steeds beter.
Functie van emoties
Dat ik steeds lekkerder in mijn vel zat lag niet aan die nieuwe kennis, maar kwam simpelweg voort uit levenservaring.
Ik wist ondertussen dat je het deksel van het emotiepotje kon oplichten… Beetje eruit, wat frisse lucht erin en hupsakee, deksel er weer op.
Dat verklaarde nog steeds niet waarom we emoties hebben, wat de functie ervan is of wat je ermee moet. Maar deze ontluchtingstactiek maakte wel dat de last ervan dragelijk werd.
Roken hielp trouwens ook qua dempen van mijn emoties, maar ja, die bijwerkingen. Dus ook dat pad liep dood.
Use it or lose it
Mijn lange zoektocht naar het waarom van onze emoties eindigde, toen ik de opleiding tot EmotieCoach (1 Kijk voor meer info op EmotieExpertiseCentrum ) ontdekte. Ik vond in het curriculum de functie én het waarom van ons emotionele systeem.
Deze opleiding beantwoordde al mijn vragen. Natúúrlijk hebben emoties een functie, anders waren ze allang weg-geëvolueerd. Use it or lose it, precies wat ik dacht.
Emotie als golf
Sterker nog, emoties hebben niet alleen een functie, ze geven ons zelfs zeer specifieke aanwijzingen.
Luisteren we daarnaar, dan is het een kwestie van seconden dat een emotie opkomt en weer afvloeit. Tenminste, als je dit proces zijn gang laat gaan, en er niet mentaal tussen gaat zitten.
Kun je emoties hun werk laten doen, dan werken ze zelfs als een gids en wijzen ze je de weg die leidt naar jouw unieke authentieke pad, passend bij jouw blauwdruk.
Emoties als richtingaanwijzers
Ons brein is een prachtig instrument maar het zou zich moeten beperken tot de uitvoering van ideeën, terwijl emoties ons exact vertellen waar we ons pad kwijtraken en waar we moeten bijsturen.
Emoties brengen ons terug in balans, zorgen voor verbinding, geven daadkracht, acceptatie en nog veel meer. Wat een rijkdom!
Mind over matter
De term mind over matter kunnen we misschien wel uitleggen als: Mind moet zich beperken tot matter en onze emoties doen de rest.
Ik pleit ervoor om onze emoties, met het lichaam als hun voertuig, de plek te geven die ze verdienen: naast het denken, op gelijkwaardige voet.
Opdat wij ons ten volle kunnen ontplooien, in vreugde, met onze emoties als gids op ons levenspad.
Wil je weten welke emoties op dit moment in je leven actief zijn?
Doe dan vrijblijvend de emotietest!
Wil je doorpraten over de uitslag van je test, of wil je ermee aan de slag, dan ben je van harte welkom voor een sessie.
Mail dan je uitslag naar henriette@emotiegids.nl, of maak een afspraak via de groene knop.
Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.