Ik luister naar een podcast van Sadhguru. Hij legt uit dat we de ervaringen van ons leven niet kunnen veranderen maar wél onze kijk daarop.
Dus bij deze een korte cursus Hoe ga je met verdriet om – zelfs als je een heel zwaar leven hebt 😀
Een heel zwaar leven
‘Three men are at work, building a temple. One man is asked: What are you doing? He says: I am cutting stones, can’t you tell?!
The second man answers to the same question: I am here to work. I do as I am told, so I can feed my family.
The third man smiles joyfully, and says: I am building a temple!
The context for the three men is the same. Life is not about the context, it is the way you experience it. ‘ Voor Nederlands klik op het 1-tje (1 Drie mannen zijn aan het werk. Op de vraag: Wat ben je aan het doen? zegt de eerste man: Ik hak stenen, zie je dat niet?!
De tweede man antwoordt: Ik werk hier. Ik doe wat me gevraagd word, zodat ik m’n gezin kan voeden.
De derde man lacht vrolijk en zegt: Ik bouw een tempel!
De omstandigheden zijn voor alledrie gelijk. Het leven gaat niet over de omstandigheden, het gaat erom hoe je ze ervaart. )
Een voorval in de tram
Dit deed me denken aan een voorval van vorige week, toen ik in tram 17 zat. Een oude zwaarlijvige man liet zijn kaartje op de grond vallen.
Hij schatte de afstand tot het kaartje in en concludeerde dat hij in de snel optrekkende tram de grond niet zou halen zonder te vallen.
Hangend aan de paal
Dus hij zocht steun aan de paal naast de zitplaats van zijn vrouw. Traag boog hij zich naar voren. Hangend aan de paal zakte hij langzaam naar beneden, tot hij met zijn knieën op de grond zat.
Met zijn hand wit verkrampt aan de paal, viste hij met zijn andere hand het kartonnetje van de grond. Grommend trok hij zich weer op, de finish was in zicht. Terwijl hij zijn evenwicht hervatte, griste zijn vrouw het kaartje mopperend uit zijn hand.
Knielen voor de koelkast
Dit voorval haalde een herinnering bij mij naar boven aan het wekelijkse boodschappenritueel van mijn overleden man. Elke zaterdagochtend ruimde hij op zijn knieën de koelkast in. De volle boodschappentas stond naast hem.
Ik werd een beetje verdrietig van die herinnering. En toen gebeurde er iets opmerkelijks: het golfje verdriet verdween, maar mijn geest ging op zoek naar meer.
Op zoek naar meer
Een jarenlang ingesleten patroon werd me ineens duidelijk: Verdriet komt op en het brein zoekt vervolgens met een rotvaart naar meer verdrietige herinneringen.
Verdriet komt en gaat. Het vertrekt bijna net zo snel weer, als het komt. Dat is wat emoties doen; ze stromen door ons heen en verdwijnen.
Maar wat doen wij?
We zoeken naar redenen waarom we ons verdrietig voelen. We duiken het verleden in en voelen ons vervolgens slachtoffer van onze verdrietige gedachten.
Terwijl de realiteit van dat moment in de tram was, dat ik zat na te gloeien van een heerlijke dag samen met mijn oppaskind!
Ons grotere zelf
Hoezo zoeken naar meer verdrietige herinneringen? Geen wonder dat we zo makkelijk in de soep draaien.
Terug naar de werkende mannen en naar de keuze die Sadhguru ons geeft: Ben ik een loonslaaf of ben ik een tempelbouwer?
We denken dat we onze gedachten zijn, maar ons brein is slechts een leuk stukje gereedschap ten dienste van ons daadwerkelijke Zelf: de ziel.
Ongelukkig zijn is …
Sadhguru sluit zijn podcast af met de volgende woorden:
Unhappiness is: Life is not happening the way you think it should happen.
So how you think is what defines your happiness. (2 Ongelukkig zijn is als het leven niet gaat zoals je dénkt dat het zou moeten gaan. Dus hoe je denkt is wat je geluk bepaalt.)
Als ik mag kiezen uit de drie scenario’s van Sadhguru, dan kies ik voor het bouwen van een tempel, want daar word ik blij van. Uitzoomen en naar het grotere geheel blijven kijken.
Wat mij betreft zijn we veel meer dan onze gedachten. Laten we wat vaker de fratsen van onze sputterende geest observeren in plaats van ons ermee te identificeren.
Weet je welkom.
Deze classic van Brigitte Kaandorp onderstreept de keuze die we steeds te maken hebben in het leven. Sadhguru, maar dan anders 🙂
Ontdekken wat je emoties je willen zeggen?
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie!
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.
Rowena
Geweldig stukje! Heel duidelijk en herkenbaar en Brigitte Kaandorp is hilarisch. Ik kan me herinneren dat ik in mijn puberteit net zo lang ging nadenken over alle erge dingen in het leven tot ik eindelijk even kon huilen, want daar had ik dan zo’n zin in…
Henriette
Precies! Zo manipuleren we ons gevoel. De emotie komt als feedback op de gedachte. Prachtig systeem als je dit eenmaal doorziet.
Ik wens je een fijne mooie-gedachten-dag! 🙂