Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe kom je los van verwachtingen – zelfs als je moeder zondags klaar zit met de Hema-tompoucen?

Het is bijna moederdag. Aanleiding voor Riet om een afspraak te maken voor een EmotieCoach-sessie: Mijn moeder belde of ik langs kom voor moederdag. Ik heb er zó geen zin. Ik wil haar wel zien, maar niet vanwege dat opgelegde gedoe.

Ik walg er van… het gaat alleen maar om geld. Ik wil me niet laten manipuleren, maar mijn oude moedertje trapt er wel in. Hoe ga ik daar nou mee om?

Moederdag

Ik vraag Riet naar het moment waarop haar emoties begonnen te krampen. Ze gaat terug naar het telefoongesprek: Mijn moeder belde en ik wist eigenlijk al voor ik opnam, dat het over moederdag zou gaan.

Ik vraag Riet wat ze voelde op het moment dat de telefoon ging: Ik aarzelde of ik op zou nemen maar ik wist ook, dat ik er toch niet onderuit kwam. Zo gaat het elk jaar.

De niet-weg

Ik leg uit dat aarzelen bij de emotiegroep Afkeer hoort. Deze groep emoties wijst je de niet-weg. De weg die niet past bij wie je bent -op dit moment.

Omdat emoties altijd gaan over het moment dat je ze voelt, zegt de aarzeling van Riet niets over of ze wel of niet bij haar moeder langs zou moeten gaan. De aarzeling zegt iets over het moment dat de telefoon ging en de gedachte of ze op moest nemen of niet.

Emoties

Alle emoties zijn onder te verdelen in acht emotiegroepen. Elke groep heeft zijn eigen boodschap.

Daarbij geldt: emoties geven feedback op het nu. Gedachten gaan vaak over toen en straks.

Aarzeling

Riet vertelt dat ze aarzelde om op te nemen. Deze emotie vertelde haar dat het opnemen van de telefoon dus geen goed idee was, op dat moment.

Riet vertelt dat ze dat eigenlijk wel wist, maar dat ze het gevoel wegdrukte en de telefoon opnam.

Misselijk

Zo gaat dat.

Dit soort beslissingen nemen we niet bewust. Het zijn oude patronen, ooit functioneel geweest toen je klein was, maar nu niet meer.

Riet vertelt dat haar moeder inderdaad belde met de vraag of ze nog langskwam voor moederdag. Aan de intonatie voelde Riet dat het geen open vraag was, maar een mededeling.

Ze hoorde zichzelf antwoorden: Ja mam. Ja, ik neem tompoucen mee. Tot zondag.

Riet had direct spijt van haar toezegging en voelde zich een beetje misselijk toen ze ophing.

Emotiegroep Afkeer

We bespreken de emoties die voorbij kwamen. Eerst de aarzeling: die drukte ze weg. Daarna de misselijkheid.

Misselijkheid is een logisch gevolg van het negeren van de eerdere waarschuwing. Als we niet naar onze emoties luisteren, dan krampen ze steeds harder om hun boodschap duidelijk te maken.

Een aarzeling kan zo uitmonden in misselijkheid. Misselijkheid hoort ook bij de emotiegroep Afkeer.

Verwijt

Riet begrijpt nu waarom ze de rest van de dag zo chagrijnig was. Vooral als we de inhoud van het telefoontje met haar moeder onder de loep nemen.

Ze vervolgt: Ik verwijt het mijn moeder dat ze zich zo in de maling laat nemen door dat commerciële gedoe.

Een beetje dom

Verwijt is een oordeel. Veroordelen valt in de emotiegroep Schuld/Schaamte. Deze groep gaat over non-acceptaties.

We onderzoeken haar overtuiging: Riet vindt haar moeder een beetje dom. Ze vindt dat haar moeder beter moet nadenken over dit soort dingen.

Ik stel Riet een paar vragen. Het is even stil en dan zegt ze:

Eerlijk gezegd ben ik zelf altijd bang om dom over te komen. Ik zou een voorbeeld aan mijn oude moedertje moeten nemen.

Ik werk me een slag in de rondte en moet mezelf steeds maar weer bewijzen, terwijl zij zich heel goed kan ontspannen. Goh.

Na een tijdje voegt ze eraan toe dat het lijkt alsof er een rijtje dominosteentjes is omgekukeld.

Herinnering

De ene na de andere herinnering komt op. Riet doorziet ineens hoe ze zichzelf heeft beperkt met haar bewijsdrang. Ze zegt dat ze zich schaamt nu ze zich dit realiseert.

Ik wijs haar op het schilderij aan de muur: You know better and than you do better.

Riet is al vaker voor een sessie geweest en ze schiet in de lach: Ja ja, ik blijf in het nu. Ik zal geen oude verhalen opdissen waar ik dan weer ellendig van wordt.

Lachend nemen we afscheid. Riet voelt zich opgelucht en blij. Ze gaat met liefde bij haar moeder langs op moederdag. Met tompoucen. En daar word ik weer blij van.

Heb je ook moeite met andermans verwachtingen? Je bent van harte welkom voor een sessie EmotieCoaching.

Elke week een nieuw artikel in je mailbox? 
Abonneer je dan -rechtsboven- op de EmotieGids. 
Lekker positief en duurzamer dan de krant. 

De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven, maar de namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 
Wil je ervaren wat een EmotieCoachsessie® voor jou kan doen? Stuur me een mailtje of maak een afspraak op 06 • 21211086.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.