Nee, ik ga haar niet bellen!
Hedy heeft ruzie met haar mentor. Ze volgt een opleiding en er was onduidelijkheid over wat er van haar verwacht werd. Dat mondde uit in een fikse discussie. De eerstvolgende lesdag was pas weer over een maand.
Het zit haar zó dwars dat ze de EmotieGids benadert voor een sessie, want hoe los je zoiets op als die ander even niet beschikbaar is?
Tranen
Hedy vertelt haar verhaal. Als ze klaar is, valt ze stil. Huilend zegt ze zacht: Misschien kinderachtig, maar het voelt zó oneerlijk.
Eerst de tranen, die krijgen in een sessie altijd voorrang. Bij emotiecoaching kijken we een beetje anders naar tranen dan je zou verwachten: ze brengen ons namelijk terug in balans en zijn daarmee positief.
Hedy’s tranen kwamen op toen ze vertelde dat ze zich benadeeld voelde. Het verdriet geeft feedback op haar overtuiging dat ze benadeeld zou zijn: Deze gedachte brengt je uit balans, laat maar los.
Als ze de tranen even aandacht geeft, brengen ze haar direct weer in evenwicht.
Emoties van on-gelijkwaardigheid
Elk conflict dat we in de buitenwereld ervaren heeft één gemeenschappelijke factor: wij zelf. Dus daar gaan we mee verder.
Hedy’s emoties laten zien dat behalve verdriet, ook de emotiegroep Schuld/Schaamte actief is. Bij deze emoties gaat het over je meer of minder voelen dan de ander. Het hele scala aan oordelen en goed-en-fout hoort bij deze groep.
Bij emotiecoaching zien we emoties als het communicatiemiddel waarmee ziel (of spirit, hoger bewustzijn, je observator, God, Allah,… ) ons door het leven gidst. Je emotionele systeem wijst je de weg die het beste bij jou past, bij je talenten en je blauwdruk, in lijn met de natuurwetten. Want je kunt wel een eend willen zijn, maar als je als zwaan geboren bent…
Gebruik je emoties
De weg van eend is overigens niet beter of slechter dan die van zwaan. We hebben als mens vrije wil. Maar als je je emoties gebruikt als innerlijke gids en je blauwdruk als zwaan volgt, dan verloopt je leven soepel en in synchroniciteit.
In de zakenwereld noemen ze dit persoonlijk leiderschap. In de spirituele wereld heet het in flow zijn, of je energie volgen. Ik zeg: Ontwikkel al je talenten met behulp van je innerlijke weten. Kan nog aangescherpt worden, suggesties zijn welkom 😉
Innerlijke rust
Je emotionele systeem leren kennen en gebruiken, heeft flink wat voordelen:
Het werkt snel, je hebt instant feedback bij alles wat je denkt en doet, twijfels gaan overboord, je weet of je linksom of rechtsaf moet, je krijgt innerlijke rust en harmonie, je verbinding met jezelf én de mensen om je heen wordt sterk, je passie en creativiteit stromen, je piekert niet meer, je durft je plek in te nemen, te gaan staan voor wat je belangrijk vindt, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Oja, en je antennes staan niet meer op de buitenwereld maar op jezelf, zodat je minder conflicten hebt. En dat allemaal met een klein beetje inspanning!
En daarbij, je innerlijke gids is gratis en elke seconde van de dag beschikbaar. Dat kan je van de EmotieGids niet zeggen, maar tis een goeie tweede 😉
Acceptatie en zelfhaat
Terug naar de emotiegroep Schuld/Schaamte.
Jezelf onder of boven een ander zetten, zijn de twee uitersten op de emotieladder. Bovenaan staat acceptatie, onderaan zelfhaat: de kritiek die we op onszelf hebben is vaak gruwelijker dan wat we onze ergste vijand toewensen.
Als emotiegroep Schuld/Schaamte actief is en je vervalt steeds in oordelen en goed-fout’s, zie het dan als een uitnodiging om je non-acceptaties te onderzoeken.
Oordeel
Of je nu voor of tegen iets bent, check eens wat dat lijfelijk met je doet, zo’n oordeel of mening. Observeer wat er intern gebeurt en weersta de neiging om direct verder met je gedachtenstroom mee te drijven.
Voel je intern ruimte of juist verkramping bij dat oordeel? Dat is een belangrijke vraag die veel informatie verschaft over wie je bent.
Verkramp je als je oordeelt? Weet dan dat die kramp niet ontstaat door de inhoud van dat oordeel. Die kramp is een seintje van je ziel over het oordelen en wat dat met je doet.
Natuurwet:
Wij zijn allen één
Oordelen hoort niet bij wie we als mens in essentie zijn: liefde. Ik doel daarmee niet op aardse liefde maar op de emotiegroep Liefde, waarmee we de natuurwet van eenheid bedoelen. Door onszelf of een ander te veroordelen, verkrampen we intern.
Consequenties
De lichamelijke consequenties van die verkramping zijn best groot.
Moet je kijken:
- Je spieren trekken samen waardoor je een pijnlijke nek, schouders, hoofdpijn, maagpijn, constipatie en meer, veroorzaakt
- Je wordt er moe en vergeetachtig van
- Je bijnieren maken cortisol (stresshormonen) aan, zodat je slecht slaapt
- Je weerstand vermindert zodat je bevattelijk wordt voor snotneuzen en andere ziektes
- Je concentratie verslechtert
- Je krijgt de neiging om dat rotgevoel te dempen dus je gaat meer snoepen, eten, drinken, roken of wat we zoal aan verslavingen hebben
- Je ontwikkelt buikvet, angst, het put je gelukshormoon uit, verlaagt je sexhormonen (minder zin), je voelt je gejaagd, wordt snel boos, wordt vatbaar voor depressies, burnout, enzovoorts.
Man, man, man, vrouw vrouw vrouw, en dan te weten dat deze lijst bij lange na niet volledig is en elk punt hierboven óók weer allerlei gevolgen heeft.
Het is overduidelijk: deze trein wil je niet in!
Mening
Terug naar Hedy. Als ik vraag wat ze aan lichamelijke sensaties ervaart, vertelt ze dat ze voelt dat verkrampt als ze oordeelt over haar mentor.
Door dat gevoel te observeren, komen er herinneringen bij haar op van vroeger. Ze ziet ineens dat het vroeger thuis belangrijk was om een eigen mening te hebben. Aan tafel werd altijd gesproken over wat je ergens van vond. Bij een goede opvoeding hoorde een stevige mening volgens haar ouders, die je ook nog stevig moest leren onderbouwen.
Maar, zegt Hedy, ik realiseer me nu dat die gesprekken altijd over goed en fout gingen. Wie de stevigste mening had kreeg gelijk en oogstte bewondering… maar dat past helemaal niet meer bij me… bij wie ik nu ben.
Van huis uit
Vanuit onze kindertijd hebben we een flinke stapel normen en waarden meegekregen. Daarbij werden bepaalde emoties niet geaccepteerd en andere juist gestimuleerd. Daarmee kregen we een gekleurd brilletje op, wat nu werkt als een filter waarmee je de wereld inkijkt.
Als kind leer je je aanpassen omdat je afhankelijk bent van je verzorgers. En dat filter waarmee je naar de wereld kijkt is tegen de tijd dat je het huis uitgaat, volledig geïnternaliseerd.
Maar gaandeweg groeien en veranderen we. We ontwikkelen onszelf en merken meestal zo rond middelbare leeftijd, dat die bril ons niet meer zo lekker past.
Oordelen
Het leuke van dat spel van oordelen is nu, dat dat ons precies toont waarin we onszelf beperken. Elk oordeel laat zien waar je ziel zich wil ont-wikkelen, welk uienschilletje klaar is om afgegooid te worden.
Weet je nog op het schoolplein? Wat je zegt, ben je zelluf! Daar zit meer waarheid in dan je zou denken.
Een voorbeeld: Wat vindt je bijvoorbeeld van Trump? Is lekker makkelijk, een oordeel over zo’n publieke figuur. Vind je hem een druiloor? Dom? Draai dat eens om en stel jezelf de vraag: Ben ik misschien bang om dom over te komen? Of voel je jezelf misschien niet zo slim?
Fout
Nog een voorbeeld: Veroordeel je een ander als die tegen de stroom ingaat? Niet meedoet met de meute? Kijk dan eens of je kunt uitvogelen wat je daar nou precies zo fout aan vindt.
Is het omdat iemand denkt iets zeker te weten terwijl in deze onzekere tijd van oorlogen en ellende niets zeker is? Of is het de eigenwijzigheid van iemand die zich niet aan de regels houdt? Is het de vrijheid nemen om zomaar te doen wat je ingegeven wordt?
En dan de vervolgvraag: Is dat misschien iets wat jij jezelf nóóit zou permitteren? Zou jij het niet in je hoofd halen om die vrijheid te pakken?
Kun je met dit inzicht jezelf wat meer ruimte gunnen? Ook eens buiten de lijntjes te kleuren?
Stel dat dit je inzicht geeft, dat je een stukje ont-dekt van jezelf, kijk dan nog eens naar het conflict met die ander. Is er iets veranderd in je gevoel daarover?
Spiegelen
Wat er gebeurt, we spiegelen elkaar in de buitenwereld. Vaak onbewust. We zijn soms zomaar wat eigenwijzer dan nodig is, soms nemen we rigoureuzer stelling dan noodzakelijk…. je kunt het spiegelen noemen.
Het kan zomaar zijn, dat als je die impuls volgt, dat je de ander daar een plezier mee doet. En jezelf ook. Aan beide kanten valt er iets te leren want je spiegelt niet alleen de ander, de ander spiegelt ook jou. We trekken elkaar zelfs aan om die reden.
Bril
Mooi hè, je oordelen gebruiken als een stukkie gereedschap om iets over je eigen gekleurde bril te ontdekken?
Als je dat brilletje helder krijgt, voel je direct meer ruimte en vrijheid in je handelen én je hebt meer compassie met de mensen om je heen. Dubbele winst!
Het mooiste is dat je hier geen enkele interactie met de buitenwereld voor hoeft aan te gaan. Je hebt een interne shift gemaakt waardoor je de volgende keer minder, of zelfs helemaal niet meer getriggerd wordt op dit stuk van jezelf. Dat geeft ruimte voor nieuwe ervaringen, en nieuwe kansen om nog meer facetten van jezelf te ontdekken.
Meer vrijheid
Ik vraag Hedy om nog eens naar de situatie met haar mentor te kijken. Ze begint te lachen en zegt met vaste stem: Ik kan bijna niet terughalen waarom ik het nou zo oneerlijk vond. Ik stuur haar wel een mailtje, dit gaat goed komen!
We spreken af dat ze nog even terugkoppelt hoe het afloopt. Maar beiden weten we dat er iets op fundamenteel niveau in haar geshift is.
Zo los je een ruzie op, zonder reactief naar de ander te zijn. Het lukt misschien niet direct de eerste keer, maar oefening baart kunst. En anders heb je altijd nog de EmotieGids achter de hand 😉
Hedy voelt nu meer vrijheid en ruimte in zichzelf. En ze heeft een extra stuk levensgereedschap tot haar beschikking.
Nu jij!
Oordeel er eens lekker op los en open de schatkist in jezelf, want… wat je zegt ben je zelluf!
Kom je er in je eentje niet uit? Ik help je graag.
Je kunt je afspraak maken met de groene knop:
Weet je welkom bij de EmotieGids
Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.