Voor innerlijke rust en levenslust!
Hoe ontstaan emoties?

De EmotieGids Corona-rapporten #5 | 
Klik hier voor Rapport #1 Hoe kom je uit angst?
Rapport #2 Hoe stop je met oordelen?
Rapport #3 Wat heeft angst met eenzaamheid te maken?
Rapport #4 Hoe vind je innerlijke leiding als die van buiten wegvalt?

Hoe ontstaan emoties?
En wat hebben gedachten daarmee te maken?

Emoties zijn boodschappen van je ziel: Ervaar je een verkrampende emotie? Dan is dat een boodschap dat je van je pad afdwaalt. Het is een reactie van binnenuit op de gedachte die er direct aan voorafging.

Emoties en gedachten zijn dus met elkaar verbonden. Bij emotiecoaching gebruiken we het prisma van creatie om dit uit te leggen.

Wat is realiteit?

Gedachten spelen zich af in ons hoofd. Ze gaan meestal over wat geweest is, en over wat nog komen gaat. Wat is geweest en wat nog komt, zijn subjectieve of hypothetische gebeurtenissen.

Eh, wacht even EmotieGids: Zeg jij nou dat mijn gedachten geen realiteit zijn?!
Ja!

Want toen en straks is niet hier en nu. Je kunt dus rustig stellen dat het verleden en de toekomst geen realiteit is.

Oorsprong van gedachten

Ken je dat, als twee mensen iets vertellen over wat ze hebben meegemaakt, dat je dan twee totaal verschillende verhalen te horen krijgt? Welk van de twee is dan realiteit?

Geen van beiden. Want je zit nu met je billen op een stoel voor een beeldscherm en leest mijn woorden. Dát is de enige realiteit die we hebben.

Even terug naar die gedachten waar ik het net over had: Waar komen die eigenlijk vandaan? Produceren we ze zelf? We bepalen waar we onze aandacht op richten, maar waaruit ontspruit zo’n gedachte eigenlijk?

De wetenschap heeft hier geen eenduidig antwoord op (1 Neuroloog Patrick Santens van de Universiteit Gent beschrijft hier in het kort de verschillende stromingen. ).

Overtuiging

Zolang niemand precies weet hoe dat zit, ga ik er vanuit dat gedachten volkomen willekeurig opkomen. Als energieballetjes uit de oersoep, of zo je wilt, uit het veld, afhankelijk van wat je het meest aannemelijk vindt.

Dagelijks komen er zo’n 60.000 gedachten voorbij. We hengelen wat in die soep. Komt er eentje langs die ons bevalt, dan vissen we die eruit en die nemen we aan als waarheid. Zo’n gedachte noemen we een overtuiging.

Waarde van overtuigingen

Misschien komt er een gedachte voorbij, terwijl je dit leest. Bijvoorbeeld: Zei ze nou net ‘uit het veld?! Tsss … zweverig’ of iets willekeurigs als: Lekker, kopje thee. Dat noemen we overtuigingen.

Elke gedachte komt in aanmerking om een overtuiging te worden. We kiezen ze uit de oersoep en geven er zelf waarde aan.

Niks staat vast

Maar zijn onze overtuigingen wel De Waarheid?

Nee, het is jouw overtuiging. Iedereen heeft zijn eigen pakketje overtuigingen, en daarmee zijn eigen waarheid.

Laten we het voorbeeld van thee-is-lekker even toetsen: Vind je echt alle soorten thee lekker? Ook een rokerige Lapsang Souchong? Of een kopje zwarte thee waar het zakje veel te lang in heeft gehangen? Thee met melk? Brrr getsie, not my cuppa tea!

Maar.. stel je nu voor dat je bent verdwaald in de woestijn: uur na uur sleep je je al voort onder een verzengende zon. Je huid voelt als schuurpapier en je hebt dorst… zo’n enorme dorst… Je kunt het woord niet eens meer uitspreken door je bloedende lippen en die lap leer in je mond. Als er op dat moment iemand langskomt met een kan Lapsang Souchong-thee met melk, dan omarm je diegene en drink je dat als ware het een godendrank!

Om maar even aan te geven, hoe weinig er vaststaat in dit leven.

Positieve of negatieve emoties

Emoties worden vaak gelabeld als positief of negatief. Ook dat is een overtuiging, die overigens door veel mensen wordt gedeeld. Echter, in de emotieleer heeft elke emotie een functie, én heeft ons iets te brengen.

Over het algemeen labelt men bijvoorbeeld blijdschap als goed, en woede als fout.

Maar sommige vormen van blijdschap zoals euforie, kunnen enorme impact hebben en in langdurige situaties zelfs tot een burn out leiden.

En dat, terwijl de zogenaamde negatieve emotie boosheid ons juist de kracht kan geven om te vechten voor een goede zaak. Denk bijvoorbeeld aan het behoud van groen in de buurt.

Voor vrijwel alle overtuigingen is wel een andere overtuiging te vinden, die het tegendeel bewijst.

Verschillende lagen

Wij mensen leven op verschillende lagen: spiritueel, mentaal , fysiek en emotioneel. Het verband tussen deze lagen kunnen we als volgt uitleggen: Ziel geeft feedback op ons denken via door het lichaam stromende emoties.

Een prachtig systeem.

Emoties zijn feedback van de ziel
op ons denken

Nou wisten we dat natuurlijk allang, want zo zijn we gebouwd. Het is alleen zo verrekte lastig om het te onthouden in het dagelijkse leven.

Ego wil controle

Als we in de buitenwereld nergens meer grip op lijken te hebben, spelen emoties op. Ons mentale deel, ook wel het ego, heeft een gevoel van controle nodig. Terwijl we geen enkele controle hebben, niet over het verleden, niet over de toekomst, eigenlijk over helemaal niets.

Zoals de natuurwetten zeggen: Alles is altijd in verandering. We weten alleen niet hoe of waar het heengaat.

Vandaar dat onze gedachten alle kanten op stuiteren. En daarop ontstaan emoties, als feedback op die gedachten: Pas op, je denkt iets wat niet goed voor je is! Of: Jaaa, dit is leuk, meer van dit!

Mentale paniek

Neem bijvoorbeeld vandaag:

Ik heb een volle dag vrij om dit stuk te schrijven, maar eerst maak ik even soep. En dan bananencake. En omdat ik toch bezig ben, maak ik ook even een kooltje in. En dan is het plotseling tijd voor het avondeten. De curry was zo klaar, er hoefde alleen nog wat garam masala overheen, maar die was op. Dat is zelfgemaakt het lekkerst, dus ook dat maar even gemaakt.

Nu zit ik dus met een berg eten. Veel te veel voor z’n tweeën. En een half artikel, terwijl het allang donker is, vér na bedtijd.

Vanwaar deze keukenhysterie? Wat ging eraan vooraf?

Simpel: ik las een krant.

Woorden

We hebben geen abonnement op de krant, want teveel gesjouw naar de papierbak. Maar de man leest graag dus hij neemt soms een maandje zo’n gratis weekendkrant. Die viste ik van de trap.

Even terzijde: ik heb een makke, ik ben namelijk gek op woorden. De fabrieksstand van mijn ogen staat op lezen. Als ik woorden zie, dan lees ik ze. Verkeersborden, teksten op auto’s, alle stickers op de lantaarnpaal bij het stoplicht, reclameborden, you name it. Alles.

Angstverhalen

Terug naar de keukenhysterie.

De krant was niet het probleem want die brengt zelden iets opwekkends, dat is bekend. Ik las dus angstverhalen en veel aannames omtrent alle toestanden in de wereld. Toen de man al lang en breed weer thuis was van de boodschappenjacht, had ik de krant eindelijk uit. Ik was ondertussen woest over de gezaaide angstporno.

Ik brieste de keuken in en smeet de vers binnengebrachte waterkers in de gootsteen. Driftig plukte ik de blaadjes van de stelen. Halverwege de bos kalmeerde ik wat.

Het koude water op mijn handen, de geur van pruttelende prei-ringetjes in de pan en de brokken klei op de aardappels, brachten troost. (2 Ultieme troost: Bak een preitje aan, gooi er een bos grof gehakte waterkers bij, -afgeplukte blaadjes apart houden- en doe er een aardappel in blokjes bij.
Water en zout toevoegen en koken maar, tot de aardappel gaar is. Staafmixeren en die bewaarde waterkersblaadjes erdoor. In je mooiste soepkommetje serveren. Je weet niet wat je proeft. (
).

Tegen de tijd dat ik de staafmixer door de soep trok, was ik terug bij mezelf. Pff … rust.

Breinzaken

Als die krant niet het probleem was, wat was het dan wel?

Ons brein is een geweldig instrument voor zaken als: Hoe schil ik die aardappel zo snel mogelijk, zonder dat het me een stuk duim kost? Hoeveel water moet erbij, ten opzichte van de waterkers? Gas laag! De prei staat op aanbranden!

Allemaal essentialia voor het brein.

Door het koken wordt het koppie beziggehouden met praktische zaken, en kan het lichaam tot rust komen: het bonzende hart, de gespannen spieren, de piekende cortisolwaarden, de overgestreste bijnieren, alles terug naar ontspanning. You get the picture.

Verhalen

Al die lichamelijke opwinding, alleen maar door het lezen van de krant?!

Is dat nou een reële gevolgtrekking?
Komt die stress nou daadwerkelijk door het lezen van die krant?

Nee. Een krant is een vel papier met inkt erop, ongeacht de inhoud. Het zijn mijn gedachten waar emoties feedback op geven. Dáár draai ik dol van.

Ik las bijvoorbeeld een stuk over het introduceren van een Corona-app en mijn gedachten sloegen op hol: Zie je wel, en dan gaat het cashgeld er ook nog uit en dan krijgen we verplichte vaccinaties en zijn we onze privacy en lichamelijke soevereiniteit kwijt. Dit lijkt gevaarlijk veel op China met een social credit systeem!

Deze gedachten maken me bang, en dat veroorzaakt stress in mijn lijf. Stress hoort bij emotiegroep Angst. Deze groep beschermt het lichaam door ons te waarschuwen voor gevaar.

Het gaat er niet om of er direct gevaar dreigt: mijn gedachten reageren op wat ik lees, daarop associeer ik door en daaruit volgen emoties, die feedback geven op mijn gedachten.

Wat-als verhalen

Het lezen over zo’n Corona-app haalde allerlei herinneringen naar boven. Ik blijk een flink arsenaal aan dystopische boeken en films in mijn hoofd te hebben. En die roepen angst op, wat weer meer verhalen omhoog haalt, wat meer angst oproept.

Veel wat-als… en toen-en-straks. Maar wat-als en toen-en-straks zijn niet hier en nu, en dus geen realiteit.

Desondanks reageerde mijn lichaam alsof er direct gevaar dreigde terwijl de realiteit was, dat er een stuk papier voor me lag met letters erop. Meer is het niet, zo’n krant.

Troost

De rest van de dag verliep dan ook niet, zoals ik gepland had.

De heftigheid van de stress schudde me wakker: Ho stop! Je denkt iets wat niet goed voor je is! Door pas op de plaats te maken en te verbinden met mijn lichaam, kon ik weer nadenken: Dit is niet goed voor me, het brengt me uit evenwicht.

Elk nadeel heeft z’n voordeel: de koelkast ligt nu vol met troosthappen. Het bereiden ervan bracht me tot rust. Ik werd weer m’n vreugdevolle zelf en v reugde is de emotie die ons de weg wijst: Ja! Meer van dit!

Doordat de koelkast gevuld is, heb ik de rest van het weekend tijd voor andere dingen. Ik kan een lekker boek pakken. Of zal ik de The Hungergames gaan kijken? 😉

Nee geintje, ik kijk alleen nog maar naar feelgood movies, precies om dit soort emoties te vermijden. Check maar ’s hoe je lichaam zich voelt als je naar een spannende film kijkt: Hoe gaat het met je hartslag? Ervaar je ergens spanning? Just saying 😉

Kalmte

Hoe vaker we terugkomen in ons rustige zelf, hoe eerder je het opmerkt als je jezelf even kwijt bent, of eruit vliegt. Zo wordt het steeds kalmer in je.

Heb jij last van een onrustig lijf of sterke emoties? Kijk dan eens naar je gedachten. Misschien vindt je wel een verband tussen beide.

Wil je een keer samen oefenen?
Maak dan een afspraak in de agenda via de groene knop.

Weet je welkom!

Verder lezen?


Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.



De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.