Ik weet wel hoe ik gelukkig word, zei Fleur, maar ik vergeet het steeds.
Eckhart Tolle, Tony Robbins, Mooji, ik volg ze allemaal.
Elke week heb ik wel een challenge of iets, om een beetje rust te vinden maar ik val steeds terug…
Het lukt me gewoon niet, ik blijf maar zoeken, hoe stom is dat?!
oordeel
Fleur stapt direct de emotiegroep Schuld-Schaamte in met dat laatste zinnetje, hoe stom is dat?! (1
Bij de emotiecoach-methode verdelen we alle menselijke emoties in acht groepen: Liefde, Angst, Vreugde, Afkeer, Verdriet, Boosheid, Verbazing en Schuld-Schaamte. ). Deze herkennen we allemaal wel, denk ik. Schuld en schaamte zijn namelijk sterk verweven in onze cultuur en opvoeding.
We zijn de eerste om onszelf stevig te veroordelen. Stoot je teen maar ‘s… Auw, trut! of een variant daarop, is vaak het eerste wat we roepen.
Maar het mooie van deze emotiegroep is, dat oordelen ons een inkijkje geven in ons overtuigingssysteem: Waar geloof je in? Wat vind je waardevol? Dat geheel vormt het brilletje waarmee we de wereld inkijken.
Elk oordeel is een uitnodiging aan jezelf om te kijken of dat nog wel past bij wie je nu bent, of dat dit er eentje is die je van huis uit hebt meegekregen en overboord mag.
Een kans om te groeien!
voelen
Ik vraag aan Fleur hoe het voelt, als ze dat zo zegt: Ja, niet lekker, zegt ze, dat krampt.
Ik vraag haar om even bij dat gevoel te blijven. Ze sluit haar ogen en zegt: Oja, voelen, dat vergeet ik steeds.
Ze valt stil. Na een paar seconden zie ik haar gezicht ontspannen.
Ik vraag haar wat er gebeurt en ze zegt: Het was even heel naar maar nu het is weg… wat gek… ik kan het bijna niet meer terughalen. Blij verrast kijkt ze me aan.
Dat is wat emoties doen: een emotie brengt ons weer terug in balans en vloeit af.
Duurt het wat langer? Dan komt dat door wat er in je hoofd gebeurt.
gedachten
Sadhguru, de Indiase wijsgeer zei ooit: Onze intelligentie werkt niet vóór ons, maar tegen ons. Hij heeft het over mind versus hart. Ons brein bedenkt een hoop problemen, ons hart lost ze op.
Hij gaf er het volgende simpele voorbeeld bij:
Je hebt honger. Voor je op tafel staat een bordje met eten. Je voelt je prima. Na het eten ontstaat er een gesprek over dat geluk zo moeilijk te vinden is. Nu wordt je verdrietig, terwijl je zonet tijdens het eten, volkomen gelukkig was.
Herkenbaar? Je bent vrolijk, en ineens slaat je stemming om. Vaak is dat een gedachte over het verleden of iets waar je bang voor bent in de toekomst.
Eén simpele gedachte en de rest van je dag is verziekt. Dat toont aan hoe we ons laten leiden door ons brein.
Ons brein wil controleren
in plaats van zijn
We laten onze dag bepalen door het brein. Dat neemt de beslissingen, dat is wat ons leidt. Maar … daar is het brein niet voor bedoeld!
De functie van ons brein is om te bedenken hoe we een specifieke taak het beste kunnen uitvoeren. Het brein is een stuk gereedschap dat onder leiding hoort te staan van wie we werkelijk zijn: het bewustzijn.
Het bewustzijn overziet, daar komen de ideeën vandaan, dat bepaalt de richting. Het bewustzijn is onze interne CEO, en het brein bedenkt hoe die ideeën het beste kunnen uitvoeren.
Het gaat mis als we dat brein de leiding geven en denken dat wij dat stukje gereedschap zijn.
functie van emoties
Dat moet dus anders.
Want hoe zorg je dat je niet in die dikke gedachtenstroom van het brein gaat geloven en denken dat dat het leven is?
Katching! Emoties!
Emoties zijn er om je wakker te houden. Zij wijzen je de weg.
e-motie
Emoties zijn energiestroompjes vanuit het bewustzijn, die je steeds terug wijzen naar je essentie. Terug naar dat wat zo moeilijk te benoemen is. Ik noem het bewustzijn, maar je kunt het ook een andere naam geven: je hart, je essentie, je ziel, Allah, God, je hogere bewustzijn, …
Sadhguru trekt het nog verder: Als we onze gedachten niet zijn, wat zijn we dan wél? Zijn we het lichaam..?
Maar wat je kunt zien, dat kan je niet zijn, want een oog kan niet naar zichzelf kijken. Om iets te kunnen waarnemen moet er een object én een waarnemer zijn. Dat betekent dat als je iets kunt zien, dat het zich buiten jou moet bevinden. Dat kan je dus niet zijn.
wie ben je?
Sadhguru legt het zo uit: Als ik mijn hand opsteek, waar zie je die hand dan? Je wijst waarschijnlijk naar zijn hand in de lucht.
Nee, zegt Sadhguru, mijn hand wordt waargenomen door jouw ogen. Het beeld van mijn hand vormt zich in jouw hoofd, via je ogen. Je ziet de hand dus ín jezelf.
Steek nu je eigen hand op en bekijk ‘m: Ben jij die hand? Ben jij dat lichaamsdeel?
De hand is buiten jou, je kunt ‘m waarnemen, dus je kunt je hand niet zijn. Je neemt je gedachten ook waar, dat ben je dus ook niet.
Als we deze redenering doortrekken is wie we zijn, niet aan te wijzen. Maar we kunnen deze denktrant wel gebruiken.
van zijn naar ego en terug
Terug naar Fleur.
In het begin van de sessie, vertelde ze dat ze wel weet hoe ze gelukkig wordt maar dat ze het steeds vergeet. Ze hopt hier tussen verschillende lagen van zichzelf:
Ik weet hoe ik gelukkig word, komt uit de laag van bewustzijn. Op deze laag is alle kennis voorhanden, is alles is geaccepteerd en is elke ervaring een nuttige levensles. Dit is wie je werkelijk bent.
Het tweede deel, (…) maar ik vergeet het steeds, komt vanuit de persoonlijkheidslaag, het ego.
Op deze laag zoeken we naar controle, voelen we ons meer of minder dan een ander, willen we alles vastleggen, analyseren, trekken we conclusies, … Op de laag van ego zien we in alles gevaar en zoeken we naar veiligheid. Ik zei het al; totaal ongeschikt om leiding te geven 😀
van het pad af
Ik geef Fleur een oefening mee om haar gedachten te gaan observeren en zorgvuldig te kiezen waar ze zich wel of niet prettig bij voelt. Fleur wil graag nog een afspraak maken, want zegt ze: dan hoef ik niet te modderen en kan ik doorpakken.
In de volgende sessie gaan we inhoudelijk dieper kijken. Ik ben benieuwd welke emoties er opkomen, maar we kijken zeker naar de uitnodiging van haar bewustzijn omtrent het oordeel over zichzelf. Dat geeft veel informatie over welk onderdeel van Fleur’s persoonlijkheid zich wil ontwikkelen.
Aan het einde van de sessie vraag ik hoe ze zich voelt:
Lekker, zegt ze, ontspannen… ik voel de verbinding weer! Ik ben blij met de praktische oefeningen… weg met die zelfhulpboeken, ik ga me lekker op mezelf richten.
De ~interne~ knop is om: Fleur zoekt het geluk niet meer buiten zichzelf. Door samen te oefenen weet ze nu hoe ze haar emoties kan gebruiken om de weg terug te vinden. Lachend nemen we afscheid.
Wil je ook ervaren hoe je je emoties kunt gebruiken?
Klik op de groene knop en maak je afspraak in de online agenda.
Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.
Joke
Mooi hoe je dat verband legt tussen sadhguru en je cliënt!
jantine
Fijn emotiegids, het wordt me steeds een stukje duidelijker!
Henriette
En daar word ik weer blij van 🙂 Dank je.