Lichamelijke klachten en emoties
“Heb jij wellicht nog ergens meer informatie over de verschillende fysieke signalen en emotie(groepen) waar die aan gekoppeld zijn?”
Ha! Lichamelijke klachten en emoties, een fascinerend onderwerp.
Elina vervolgt: “Sensaties in mijn buik kan ik wel redelijk plaatsen, maar hoe weet ik of een bepaalde hoofdpijn of kramp in mijn kuit (ik noem maar wat, haha) te maken hebben met een specifieke emotie?”
Goeie vraag.
Emotiegroep Angst
Ik ben van de eerste lichting emotiecoaches in 2018. Na 5 jaar ervaring met deze specifieke coachvorm lijkt het er inderdaad op, dat bepaalde emoties gelinkt zijn aan bepaalde plekken in het lichaam. Althans, bij de meeste mensen.
Angst is daar een mooi voorbeeld van. De emoties van de groep Angst concentreren zich rond je maagstreek. Dit kan een handig hulpmiddel voor je zelfonderzoek zijn als je regelmatig last hebt van maagpijn.
Als je merkt dat de kramp zich vooral daar afspeelt, kijk dan eens of wat je voelt, misschien te maken heeft met een (gerelateerde) vorm van angst.
Angst en spannende situaties
Ik hoor in mijn praktijk dat mensen zich regelmatig in de meest spannende situaties gooien. Dan heb ik het over dingen waar een ander maagpijn van zou krijgen.
Dat komt omdat bange mensen heel moedig zijn. Dat heeft te maken met een overactief beschermingsmechanisme: Als dit wat strak staat afgesteld kan het zenuwstelsel ons overnemen en zullen we handelen uit automatisme. En dat gaat gepaard met het niet of nauwelijks voelen.
Dit wordt ook wel standje bevriezing genoemd, van het trio vechten, vluchten, bevriezing. Herken je dit?
- je hoofd zit vol watten
- weinig of niks voelen
- verbinding? wat is dat?
- je vergeet veel
- je kunt je niet concentreren
- je draait de dag wel af, maar je bent er niet bij
Bevriezing
In bevriezing draaien we op de automatische piloot. Je doet wat je moet doen, al vergeet je veel.
Toen dat nog mijn normale staat van zijn was, moest ik op weg naar buiten soms wel 3 keer terug naar binnen omdat ik iets vergeten was… Het gasfornuis niet meegerekend
Bevriezing uit zich niet perse als maagpijn. Het is eerder een afwezigheid van voelen. Herken je dat? Dan is het tijd om te vertragen en tijd te nemen voor wat zelfonderzoek. Je leven voorbij laten glijden in zo’n mist van … ja, van niks eigenlijk, van bevriezing, dat is echt zonde van je tijd.
Maar als je jezelf de tijd gunt om af en toe een seconde je aandacht terug te trekken naar binnen (ga naar het toilet als je dat moeilijk vindt!), dan voel je misschien wél iets.

Dan voel je bijvoorbeeld dat je schouders strak staan, of dat je last hebt van maagpijn… Dat je hoog en oppervlakkig ademt. Dat je buik gespannen aanvoelt. En misschien ga je niet zo makkelijk naar het toilet…? (retorische vraag! )
Lichamelijke klachten
Dat zijn de signalen van een lichaam in stress. En stress hoort bij emotiegroep Angst. Het is dus niet perse beperkt tot de maag, maar het kan wel zijn dat je last hebt van maagpijn of kramp.
Een andere regelmatig voorkomende emotiegroep is Liefde. Als deze emotiegroep actief is, dan kun je dat voelen als pijn of druk in je hartstreek.
Deze emoties willen je erop wijzen dat je jezelf uit het oog hebt verloren. De kramp is een teken van het verlangen naar eenwording. Dat gaat niet (perse) over het een-worden met een ander, maar over de relatie en de verbinding met jezelf.
Als het vaak rommelt rond je hart, is dat een teken dat je je aandacht wat meer naar binnen mag richten. Gun jezelf en je lieve lijf wat meer me-time en neem je verlangens onder de loep. Dagdromen kan daarbij helpen.
Afscheiding en verbinding
Bij Angst is er sprake van een vijandige buitenwereld.
Niet dat we onszelf kunnen afscheiden van de wereld, maar we kunnen wel het deurtje van ons hart dichthouden. En emotiegroep Liefde laat ons juist het verlangen naar verbinding voelen. Want dat is wie we zijn én natuurwet nummer 1: We zijn allen één
Een prachtige samenwerking tussen de emotiegroepen Angst en Liefde: De angst voor afscheiding en het verlangen naar verbinding…
Lichamelijke klachten en emoties
Alle emoties wijzen je steeds terug naar je essentie. Daar wil je systeem je naar toe hebben. Want daar is innerlijk evenwicht, waarbij je in sync leeft met jezelf en alles om je heen.
Maar eerlijk gezegd heb ik dit heb ik allemaal niet geantwoord aan Elina. Ik wilde Elina een antwoord geven dat paste binnen haar persoonlijke context. Maar dat is privé, dus dit is ongeveer wat ik haar terug mailde:
Inderdaad, bepaalde emotiegroepen zijn verbonden aan bepaalde lichamelijke klachten. Althans, in het algemeen. Zoals het hart meestal de plek is waar je emotiegroep Liefde kunt voelen, als die actief wordt.
Dit is echter geen wetmatigheid! Het is heel persoonlijk, daarom kan ik je dat lijstje (nog) niet geven. Liever dat je gaandeweg zelf ontdekt welke plekken in je lijf aan welke emotie gelinkt zijn. Veel succes met de oefening!
Geen keiharde regels
Er zijn dus geen keiharde regels, maar er zijn grofweg wel wat overeenkomsten:
➙ Boze emoties zitten in de onderbuik
➙ Angst rond de maag
➙ het hart hoort bij emotiegroep Liefde
➙ in de groep Vreugde spetter je als een sterretje alle kanten op
➙ de groep Verbazing bevindt zich rond je hoofd, wat weer te verwarren is met Angst dat zich ook in de mentale laag kan roeren…
En kijk, daar heb je het gedonder al! Want emotiegroep Angst zit rond de maag maar dus ook in je hoofd en ik was nog niet eens klaar met het lijstje.
Voor nu hou ik het erop dat het superpersoonlijk is welke emoties (en lichamelijke klachten) gerelateerd zijn aan welke plek. Het kost tijd en zelfonderzoek voor je conclusies kunt trekken over wat er bij jezelf speelt, en waar.
Daarom is er geen pijl op te trekken en zeker niet op dit virtuele papier
Wil je hier samen naar kijken?
Weet je welkom! Hier lees je hoe een sessie verloopt. Of maak direct een afspraak
Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.