Oh, dat gevoel van inspiratie!
Belletjes in je buik… energie die door je heenflitst… ideeën vallen als kwartjes… Leuk! Even een kopje thee en dan aan de slag!
Ik huppel naar de keuken en pak de ketel. Kraan open… even wachten tot ie vol is. Ik kijk opzij. Oja, die kapotte lamp. Hmpf.. meteen maar even doen. Ketel op het vuur zetten.
Ik pak een schone beker uit het afdruiprek. Hm.. dat hangt op half zes. Ik vergeet steeds om een nieuwe te bestellen. Wacht, meteen maar even een lijstje maken. Post-it zoeken, pen.
Poef.
Weg inspiratie.
Ongemakkelijke vreugde
Zo makkelijk gaat het. Herken je dit?
Vreugde, stromende inspiratie, bubbels in je buik en tóch komt er niks uit je handen?
Het voelt alsof je uit elkaar spat van vreugde. Gek genoeg voelt dat ook ongemakkelijk. Daarom gaan we -onbewust- iets anders doen. Gauw terug naar de normale staat van zijn, met als bedroevend resultaat: weg vreugde, weg inspiratie.
Lichamelijke signalen
Tegen de tijd dat ik die kapotte lamp zie, is mijn idee al als sneeuw voor de zon gesmolten, en mijn vreugde verdwijnt mee in het plasje. Als ik weer achter de computer kruip, kan ik het niet eens meer terughalen.
Ik realiseer me dat dit een oud patroon is. Want wat gebeurt er?
Dat enthousiaste gevoel triggert allerlei lichamelijke reacties: M’n hart gaat sneller kloppen, de spanning in mijn lichaam neemt toe, ik ga oppervlakkiger ademhalen: dit zijn exact dezelfde signalen als wanneer het lichaam zich klaarmaakt voor een gevecht. Old stuff!
Mijn reactie op die lichamelijke signalen is; Weg hier, onveilig! Het beschermingsmechanisme in actie. Let wel, dit gaat allemaal volkomen onbewust.
Tot je jezelf terugvindt in de keuken met een todo-lijstje voor je neus: Weg goddelijke ingeving.
Innerlijke stroom volgen
Gek misschien, die associatie van het lichaam dat zich klaarmaakt voor een gevecht, maar wel begrijpelijk.
Vreugde is energie en dat spetterende inspiratiegevoel zijn we niet meer gewend te voelen.
Als kind hadden we de hele dag dit soort vreugde- en inspiratiemomentjes. Om de haverklap hadden we fantastische ideeën. In één spel vlamde het wel tien keer op. Het spel werd vurig gespeeld, alleen of samen, dat maakte geen bal uit: Mee! Mee! Mee! Voort op de innerlijke stroom!
EmotieCoaching
Wat ik in mijn sessies emotiecoaching doe, is je terugbrengen naar die stroom.
Althans, dat doe ik niet, dat doe je natuurlijk zelf. Ik herinner je alleen aan die stroom van energie. Ik wijs je niet alleen op je zogenaamde ‘negatieve’ emoties, maar ook op je vreugdevlammetjes: Realiseer je je dat je glimlacht?
Het is opvallend hoe vaak we dat soort momenten missen. Een teken dat ego aan het roer staat, in plaats van ziel.
Vertraging
Herkenning van deze interne signalen, vaak al in de eerste sessie, levert bijzondere momenten op. Als we even de tijd nemen voor wat zich op dat moment aandient, dan vallen er kwartjes. Vertraging geeft prachtige inzichten.
Fijne bijvangst is dat er rust ontstaat, bij jou van binnen én in het gesprek.
Door die rust kom je in verbinding met jezelf, en met alles en iedereen. Dat op zich, geeft vaak al een reden tot vreugde en ontroering.
Verbinding met jezelf betekent automatisch
verbinding met de ander
Niks uit je handen
Terug naar de keuken en de kapotte lamp.
Het vreugdevuurtje van mijn leuke idee komt langzaam weer terug. Ik schrijf het snel op. Zo, die slag is binnen.
Nu gauw uitwerken, want ideeën wachten niet: ze smelten waar je bijstaat. Ik vind regelmatig zo’n briefje terug met ideeën waar ik de lol allang niet meer van inzie.
Heel soms pakt er eentje me opnieuw: Oja, das leuk! Morgen even voor gaan zitten! Nee! Niet wachten tot morgen! Nu!
Inspiratie, emoties, eigenlijk het hele leven, wacht niet. Alles speelt zich af in dit moment. Nu.
Beweging
Dus als het kietelt en je hebt een idee, geef er dan direct gehoor aan want ook het leukste idee ever sneuvelt op papier. De natuurwet Alles is in verandering gaat ook op voor ideeën. Hoe inspirerend ze ook zijn, de energie erachter smelt à la minute.
Natuurwet: Alles is in verandering
Wij zijn creërende wezens. Grijp inspiratie met beide handen aan als het opkomt. Al heb je maar vijf minuten, ga er vol in. Je pakt dan de draad makkelijk op als je er op een later moment weer voor gaat zitten.
Daarmee kanaliseer je die soms wat ongemakkelijke stoot van energie. En… je hebt de grootste kans dat je dat prachtige idee tot licht brengt!
Herken je het ongemak van inspiratie en vreugde? Wil je daar samen eens naar kijken?
Maak dan je afspraak via de groene knop.
Heb je vragen? Dan kun je me een mail sturen met de gele knop.
Weet je welkom
Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.
Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.
De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval.
Kitty Kilian
Dat klopt. Dat je als kind dat enthousiasme direct in de praktijk kan brengen.
Als je groot bent, zitten er zoveel zorgen tussen inspiratie en uitvoering.
Henriette
Precies! En daarmee leg je ook de vinger op de zere plek: Je zorgen maken komt uit de mentale laag, die wordt overgewaardeerd in onze maatschappij.
‘Zorgen maken’ hoort bij de emotiegroep angst. Het mentale stuk is vrijwel altijd in angst, mede omdat het de leiding over ons leven pakt. Maar ons mentale denken is op zichzelf niet geschikt voor leidinggeven.
Met emotiecoaching brengen we dat mentale deel weer in evenwicht met het emotionele deel, onder leiding van ziel. Dat geeft rust en minder zorgen.
Voor wie hier meer over wil lezen: https://www.emotiegids.nl/uitlijnen-van-ziel-hoofd-en-lichaam/