Voor innerlijke rust en levenslust!
Waarom trauma geen status quo is

en waarom trauma helen écht kan…

Velen van ons ervaren dat in spannende tijden, oud trauma eerder opspeelt. Als het buiten spannend wordt, lijkt het alsof we vaker getriggerd worden.

Het nieuws verandert razendsnel en onze emoties geven daar minstens zo snel feedback op. Onzekerheid, angst, je alleen voelen, (ver)oordelen, er komt van alles naar boven. Ook trauma wordt getriggerd.

Trauma definitie

Het eerste wat bij mij opkomt is dat ik weerstand voel tegen het woord trauma, maar vrijwel iedereen heeft er in verschillende mate last van, dus we moeten het er even over hebben.

Eerst maar ’s de definitie: Trauma is dat wat lichamelijk of geestelijk stuk is. Van Dale omschrijft het als volgt:

trau·ma (de/het; v(m) en o; meervoud: trauma’s, traumata)
1 verwonding
2 (psychologie) hevige geestelijke aandoening die een stoornis veroorzaakt

In deze omschrijving zien we een waardeoordeel. Punt 2 zegt dat het om een hevige aandoening gaat.

Maar hoe bepalen we wat hevig is? En wie bepaalt wat hevig genoeg is, om als hevig ervaren te worden?

Misschien dat het woord stoornis nog iets verduidelijkt, dus dat ook even opgezocht: stoornis betekent hinder. Dat verzacht de boel weer iets. Want wat hinder is, daar kan alleen de persoon zelf iets over zeggen. Een ander kan tenslotte niet voor jou bepalen of jij ergens hinder van ondervindt.

Nu naar de inhoud want daarvoor ben je hier.

Menselijk leed

Is trauma een vaststaand gegeven? Een permanente staat van zijn, voor de rest van je leven?

Manon Uphoff gaf een lezing over dit onderwerp waarin ze tot de conclusie komt: (Laten we) de mens met een trauma gewoon weer zien, als een mens met een trauma. 

Uphoff breekt hier een lans voor wat trauma met mensen doet: Het creëert afscheiding, een wereld van mensen mét trauma, en mensen zonder.

Daar had ze me.

Het is inderdaad zo, dat mensen die trauma ervaren zich anders voelen dan de rest. En het is soms ook zo dat zij door de buitenwereld als anders worden gezien.

Trauma is geen status quo

Dus afscheiding, ja, maar waar ik het pertinent mee oneens ben, is Uphoff’s conclusie: Laten we de mens met een trauma gewoon weer zien, als een mens met een trauma.

Dit impliceert namelijk dat trauma een permanente staat zou zijn en dat kan simpelweg niet want dat gaat tegen alle natuurwetten in.

Ik ga een poging doen om uit te leggen waarom trauma niet permanent is.

Mens is energie

Wij mensen zijn energetische wezens. Energie stroomt en is continu in beweging, dus wij ook.

Vanwege deze continue beweging, verkeren we in een continu veranderende staat-van-zijn. Daarom kunnen we geen vaste conclusies trekken over wie wij zijn.

Verandering

Dat neemt niet weg dat als je getraumatiseerd bent, dat veranderingen daarin minimaal, en soms zelfs onmerkbaar kunnen zijn.

Als je al lange tijd ergens onder lijdt dan kan het trauma permanent voelen, en onveranderlijk.

Maar als we de conclusie trekken; “laten we de mens met een trauma gewoon weer zien als een mens met een trauma”, dan zetten we onszelf direct vast: alsof eens een trauma, altijd een trauma de waarheid is. Dat is niet zo.

Geen conclusies

Elk label dat we op onszelf plakken, of laten plakken, staat haaks op de natuurwet Alles is altijd in verandering.

Emotiecoaching is gebaseerd op de natuurwetten. We kunnen geen conclusies trekken, want daarmee leg je dingen vast en dat strookt niet met de natuurwet van voortdurende beweging.

Het vastleggen en conclusies trekken over menselijke dingen is niet constructief voor energetische wezens die altijd in verandering zijn. Sterker nog, dat is niet vast te leggen.

Alles is altijd in beweging
ook wij

Het kan spannend voelen om je conclusies overboord te gooien, maar onderzoek eens wat dit doet in je hart. En met je ziel.

Laten we alle conclusies eens op de schop gooien, trauma’s niet meer vastzetten, ziektes, aandoeningen en wat dies meer zij, niet meer benoemen als vaststaande feiten. Geen labels meer plakken.

Ego bakent af

Wat, als we onszelf zouden zien voor wat wij zijn; energie in beweging.

Elke cel van ons lichaam vernieuwt zich. Elke dag is een nieuwe dag. Elk moment mag je nieuwe keuzes maken, je ideeën bijstellen, principes overboord gooien en nieuwe conclusies trekken. Die vervolgens ook weer overboord mogen.

Je mag jezelf ieder moment opnieuw uitvinden. Niets staat in steen gebeiteld. Ook trauma is geen status quo. Dat geeft je ongekende mogelijkheden.

Voelt dat gek? Dat kan. Dat is het ego dat opspeelt.

Ons ego grijpt zich vast aan zekerheid, conclusies, principes. Alles afbakenen, veilig en overzichtelijk… controle.

Belangrijke vraag

Voor sommigen van ons is de natuurwet dat alles continu in verandering is, angstaanjagend.

Wie ben ik zonder deze aandoening, zonder dit trauma, zonder …? Wat blijft er dan van ons over? Als je je geïdentificeerd hebt met een bepaald idee over jezelf, wie ben je dan zonder dat?

Deze vragen zijn relevant en belangrijk, het onderzoeken meer dan waard.

Wie ben je zonder?

Gun jezelf dan ook de vrijheid om jezelf die vragen te stellen. Neem de ruimte om elke conclusie over jezelf overboord te gooien. Gewoon, als een experiment.

Wie ben je zonder ziekte of trauma? Wie ben je zonder je werk? Wie ben je zonder je partner of familie?

Kijk eens wat dat oproept, hoe dat voelt. Maakt het je boos? Wordt je er vrolijk van? Voel je je lichter worden? Of wordt het juist zwaar in je? Komt er angst op?

Stel jezelf de vraag: Stel dat dit trauma, (of vul maar in: ziekte, baan, mijn rol als moeder, … ) wegvalt, wie ben ik zonder dat..?

We zijn heel

Het overwegen van zo’n belangrijke vraag, is een eerste stap op weg naar heling.

Wij zijn in essentie al heel, of op weg naar heling, met of zonder trauma. Zolang we onszelf maar geen slachtoffer voelen van waar we op dit moment staan. Klik op het cijfer voor meer info (1)

Vrijheid

Laten we onszelf en elkaar niet vastzetten met woorden. Wij zijn zo oneindig veel meer, meer dan ooit in woorden te vangen is.

Als alles aan verandering onderhevig is, zijn wij ook per definitie elk moment in verandering. Aan ons om de volledige ruimte van dat nieuwe te benutten.

Pak die ruimte. Onderzoek wie je bent als je je labels overboord zet. Gun jezelf de vrijheid om elk moment als nieuw te zijn. Gewoon als experiment, om eens te onderzoeken hoe dat voelt.

Kom je emoties tegen bij je onderzoek, waar je wat hulp bij kunt gebruiken?
Voel je vrij om me een mailtje te sturen of direct een afspraak te maken.

Weet je welkom


Ontdek wat je emoties je willen zeggen!
Weet je welkom, ook voor een enkele sessie.

EmotieGids

Emoties zijn je gids naar flow, rust en levenslust

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en creëer het leven waarvoor je hier bent.



De ervaringen van eventuele mensen uit mijn artikelen zijn gebaseerd op wat ik tegenkom in de sessies of in het leven. De namen zijn fictief en enige overeenkomst met personen berust op louter toeval. 


Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.