– Frank Bettger –Oh Lord
Help me to keep my big mouth shut
Until I know what I am talking about.
Bovenstaande spreuk plopt uit het niets omhoog in mijn gedachten. Hij hing vroeger bij ons thuis op het toilet, ingelijst als schilderijtje.
De regels fascineerden me vanaf de dag dat ik kon lezen. Want waarom zou je deze woorden nou inlijsten en aan de muur hangen?
Het duurde een kwart eeuw eer ik de kracht van de boodschap kon duiden.
Manipulatie als slimme tactiek
Patronen uit het ouderlijk huis slijpen er goed in bij kinderen. Zo goed zelfs, dat we er meester in worden en ze onbewust overnemen als we volwassen zijn.
Neem bijvoorbeeld iets als manipulatie, een mooi woord voor je zin doordrijven.
Komt in de beste families voor, zo ook bij ons thuis: Wie de slimste argumenten aandroeg, kreeg het meeste voor elkaar, én had gelijk. Gelijk krijgen betekende winnen, en winnen was goed.
Maar waar gewonnen wordt, zijn er ook verliezers en die moeten dan weer getroost worden.
Kennis en waakzaamheid
Et voilà, daar heeft u de ingrediënten voor de klassieke dramadriehoek; een dader, een slachtoffer en een redder. Wil je je gelijk, of wil je geluk?
Ondanks dat ik nu in theorie weet hoe ik uit deze manipulatie-valkuil wegblijf, blijft het toch opletten geblazen. Twee factoren helpen daarbij: kennis en waakzaamheid.
Goeroes
Kennis krijgen we op allerlei manieren aangeboden. Voor spirituele kennis kijk je bijvoorbeeld naar goeroes als Eckhart Tolle of deze Words of wisdom. Voor elk wat wils.
Even terzijde; ik had graag een lijst met vrouwelijke goeroes gegeven, maar dat is nog knap lastig. Wij vrouwen hebben blijkbaar iets beters te doen 😉 (1 Ben je vrouw en heb je ambitie om in dit guru-gat-in-de-markt te duiken? Dan heb je misschien iets aan deze handleiding. )
Nu en voelen
Kennis dus. Dat komt neer op 1: blijf in het nu, en 2: voel wat er te voelen valt.
Ja, jij hebt makkelijk praten EmotieGids!
Say no more, want hoe blijf je in het nu als je de naam van je schoonmoeder op de verjaarskalender ziet staan en het is bijna weer zover?!
Ons hoofd gaat er direct mee aan de haal: Ooh nee, weer zo’n verjaardag… Wat zou ze dit jaar nou weer willen? Vorig jaar was ’t ook al zo’n drama… ik moest alles alleen doen en niks was goed…
Stukje papier
Je stapt het toilet binnen met een prima humeur en komt er chagrijnig of verdrietig weer uit omwille van wat letters op een verjaarskalender, een stuk papier.
Wat is nu realiteit? Die associaties over vervelende verjaardagsfeestjes in je hoofd, met alle associaties die dat oproept?
Wat er ook in je opkomt, je vliegt eruit op het moment dat je de realiteit uit het oog verliest.
Keuze
Laten we dit nog iets verder uitpluizen.
Die verjaarskalender haalt dus allerlei associaties bij je naar boven. Deze gedachten komen heel realistisch over maar ze zijn het niet want, let’s face it: realiteit is, dat je met je blote bips op de koude pot zit. Aan jou de keus of je je goeie humeur laat bederven door een stukkie papier aan de muur.
Ja duh, maar ik heb wel een knoop in m’n maag nog van die vorige verjaardag en die voelt erg realistisch.
True. De gedachte aan de vorige verjaardag is slechts een gedachte, maar de emoties die het oproept, spelen zich wel degelijk af in het hier en nu.
Hier en nu
Daarmee belanden we bij het tweede punt van goeroe-kennis: Voel wat er te voelen valt.
De gedachte die vorige verjaardag was een drama, dus dit jaar zal het ook wel weer bal zijn roept een emotie op. Emoties zijn feedback op je gedachten en geven aan of de gedachte klopt bij wie jij vandaag de dag bent.
Dikke kans dat de gedachte aan die drama-verjaardag een verkramping oplevert.
Als je je daarbij bedenkt dat er elke dag nog zo’n 59.999 andere gedachten voorbijkomen, zou ik zeggen: Pik de leukste er tussenuit en laat je humeur niet bederven door die ene.
Klinkt wat kort door de bocht, maar daar komt het in feite wel op neer.
Maar hoe dan?
Ga je met dit principe aan de slag, dan vraag je je natuurlijk af: Maar hoe dan?
Nou… de bezem pakken en die bovenkamer schoonvegen!
Als je je gedachten gaat observeren, dan merk je dat er overtuigingen opkomen die ooit functioneel waren, zoals: Ik moet altijd alles alleen doen… Maar past die gedachte nog wel bij wie je bent?
Onderzoek eens of het echt klopt dat je altijd alles alleen moet doen? Of zou je ook om hulp kunnen vragen? Misschien wil tante Wil die verjaardag wel organiseren. Mogelijk ontneem je tante Wil zelfs de kans om een feestje op te tuigen en daarmee te kunnen shinen.
Er zijn veel oplossingen mogelijk, te veel om hier te beschrijven. Maar in het algemeen kun je stellen dat een verkrampende emotie je laat weten dat wat je gelooft, niet bij je past.
Het tegenovergestelde geldt ook; als je je blij, geïnspireerd en open voelt, dan zegt je systeem: Ja! Volg dit pad! Meer van dit!
Emoties doven uit
Zo gebruik je je emoties als indicator van wat bij jou past, en wat niet.
En wat betreft die bezem door je brein: Als je je aandacht puur op de emotie houdt, dan dooft ie snel uit. Dit duurt maximaal 90 seconden, maar meestal is het veel korter. Wel even opletten dat je je focus op je lichaam houdt 😉
Duurt de emotie langer? Dan is je aandacht waarschijnlijk weer naar je gedachten geglipt en heb je een nieuwe gedachte uit de soep gevist met een nieuwe emotie tot gevolg. Of je hebt de oude overtuiging weer geactiveerd, waardoor de emotie weer terug moet komen om je in balans te brengen.
Gelijk of geluk?
Oh lord, help me to keep my big mouth shut
Until I know what I am talking about
Oftewel, wil je je gelijk of wil je geluk?
Eerst je aandacht naar de verkrampende emotie en dan pas reageren. Voelt tien van de tien keer beter. Probeer maar eens, ik beloof het je.
Oefen je hiermee maar gaat het niet naar je zin?
Je bent van harte welkom om een afspraak te maken, dan kijk ik met je mee.
In zo’n gesprek passen we deze techniek toe en laat ik je zien hoe je ermee werkt. Daarbij vertaal ik de boodschap van je emoties in de context van je verhaal.
Controle
Als je je emoties op deze manier leert ‘lezen’ en gebruiken, dan geeft dat rust, ruimte en ontspanning en helderheid vanuit je ziel.
Je hoeft geen prooi van je emoties te zijn als je je innerlijke emotionele gids gebruikt zoals het bedoeld is.